HR EN

Grad Koprivnica

U Domu mladih izloženi povijesni vatrogasni predmeti, u gradskom parku mladež predstavila svoj rad

Drugi dan obilježavanja 150. obljetnice DVD-a Koprivnica započeo je otvaranjem 2. Susreta kolekcionara vatrogasne baštine u dvorani Doma mladih, i to u organizaciji DVD-a Koprivnica Hrvatskog društva za očuvanje vatrogasne baštine, a uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice. Na ovoj zanimljivoj izložbi okupilo se 15-ak izlagača među kojima je i Krešimir Juratović, tajnik DVD-a Koprivnica, koji već godinama strastveno sakuplja povijesne vatrogasne predmete i dokumente. Cilj manifestacije bio je okupljanje kolekcionara vatrogasne baštine iz Hrvatske i susjednih zemalja i predstavljanje ovog zanimljivog hobija široj javnosti. Posjetitelji su mogli vidjeti zbirke vatrogasnih medalja, znački, modela vatrogasnih vozila te zbirke numizmatike i filatelije na temu vatrogastva kao i staru vatrogasnu opremu.

Prigodnim riječima na otvorenu izložbe obratili su se Vedran Runjić, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva, Josip Cingesar, ispred Hrvatskog društva za očuvanje vatrogasne baštine, te glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, ujedno i predsjednik VZG-a Koprivnica.

U gradskom parku pak najmlađi su članovi DVD-a, pripadnici pomlatka (od 6 do 12 godina) i mladeži (od 12 do 16 godina) predstavili brojnim građanima vatrogasne vježbe za svoje uzraste koje uključuju gađanje mete vodom iz brentača, spajanje cijevi, vezanje čvorova te druge vještine koje su potrebne za uspješno izvođenje vježbi. Posjetitelji su mogli i sami isprobati gađanje meta, a najviše su uživali najmlađi Koprivničanci. Tijekom dopodneva u središtu grada izloženo je i vozilo i oprema Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice što je također bilo zanimljivo za razgledati, posebno djeci koja su saznala kako je to biti vatrogasac, barem na nekoliko trenutaka. Svi zainteresirani mogli su vidjeti kako izgleda središte grada s visine – iz košare vatrogasne autoljestve.

Tekst i foto: Sonja Markić, izvjestiteljica VZG-a Koprivnica

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice