HR EN

Grad Koprivnica

Podravski motivi Koprivnica

Manifestacije

Koprivnički fašnik (veljača, ožujak)

Koprivnički fašnik u organizaciji Turističke zajednice grada Koprivnice službeno započinje preuzimanjem gradskih ključeva. Središnje događanje Koprivničkog fašnika – velika fašenska povorka prolazi gradskim ulicama. U povorci sudjeluje nekoliko stotina maskirane djece iz koprivničkih vrtića i škola, te skupine odraslih iz Koprivnice te prigradskih naselja.

 Izložba i sajam cvijeća (svibanj)

Sajam cvijeća je prodajna izložba cvijeća, sadnica, dendrološkog materijala, gdje će posjetitelji u toj doista živopisnoj ponudi pronaći nešto za svoj dom. Uz već spomenutu prodajnu izložbu cvijeća, samu manifestaciju upotpunjuje i prezentacija Starih zanata Podravine. Zrinski trg prepun je zabavnih sadržaja koje Grad Koprivnica poklanja svojim sugrađanima i posjetiteljima.

Ljeto na Zrinskom (od srpnja do kolovoza)

Ljeto na Zrinskom je manifestacija koja donosi brojna događanja za sve uzraste tokom mjeseca srpnja i kolovoza. Gotovo svaki dan u tjednu rezerviran je za određene aktivnosti u kojima Grad zajedno s partnerima – udrugama, institucijama, klubovima i tvrtkama, organizira bogat ljetni sadržaj.  Svim građanima i posjetiteljima nude se koncerti, kazališne predstave, Ljetno kinu pod zvijezdama, sportsko-rekreativni programi, a tu je i poseban program za najmlađe za čiju provedbu i zabavu brinu animatori i razni zabavljači.

Ljeto u Ludensu (srpanj)

U organizaciji Umjetničke organizacije Ludens teatar „Ljeto u Ludensu“ jednom tjedno tijekom srpnja pruža građanima kazališne predstave na otvorenom i to u atriju Doma mladih Koprivnica, a predvode ih renominirana hrvatska kazališta.

Međunarodni festival „Fest jazza“ (srpanj)

U organizaciji Udruge glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Kc Jazz klub Koprivnica, „Fest jazza“ trodnevni je međunarodni open-air festival koji se održava početkom srpnja, a okuplja 100 glazbenika iz inozemstva i tuzemstva. Program uključuje: koncerte na Zrinskom trgu, jutarnje matineje na Zrinskom trgu, koncerte u klubu Koogla, koncerte i radionice za djecu, kino projekcije u Kinu Velebit, predstavljanje knjiga sa jazz tematikom u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, jazz izložbe u Muzeju grada Koprivnice. Uključivanjem u organizaciju glazbenika, književnika, likovnih umjetnika, fotografa, video snimatelja, producenata ovim festivalom isprepliću se glazba, multimedija, inovativne umjetničke prakse, filmska umjetnost, kulinarstvo, književnost, te edukacija djece i mladih.

Renesansni festival u Koprivnici

Renesansni festival (kolovoz)

Povijesni mega spektakl Renesansni festival sljubljivanje je kasnosrednjovjekovnih povijesnih fakata i originalnosti Koprivnice, Podravine i Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga (čiji je dio i Hrvatska), a koje se na Festivalu manifestiraju kroz brojne viteške, obrtničke i glazbene skupine iz desetak europskih zemalja. Manifestacija je pravi primjer razvijanja europskog identiteta Grada i Regije, a 2015. i 2016. godine proglašena je za TOP manifestaciju u Hrvatskoj u konkurenciji svih javnih događanja, te joj je 2016. godine dodijeljen Superbrands status.

Četverodnevna manifestacija rekonstruira razdoblje kada je Koprivnica postala slobodnim kraljevskim gradom (1356.), a najviše se bavi razdobljem s kraja 15. st. te 16. st. iz kojeg potječu ostaci renesansnih bedema na kojima se i odvija cjelokupni program. Mnogobrojni sadržaji četverodnevne manifestacije uvjerljivo vraćaju posjetitelje u davno minulo vrijeme, a to dočaravaju „srednjovjekovni“ zanatlije (najveći sajam srednjovjekovnih obrta u ovom dijelu Europe), trgovci, vitezovi, dame, kralj i dvorjani, skitnice, prosjaci, kmetovi, alkemičari, muzičari, zabavljači i mnogi drugi, poput kuhara koji na licu mjesta spremaju jela po srednjovjekovnim receptima, a piju se samo pića iz tog vremena poput medovine, vina i piva, i to iz drvenih i lončarskih čaša i posuda. Više od 1000 kostimiranih izvođača, što koprivničkih, što hrvatskih, ali i inozemnih (Slovenija, Italija, Mađarska, Češka, Slovačka, Francuska, Njemačka, Austrija, Poljska, BiH) nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a mnogobrojni posjetitelji mogu s njima interaktivno sudjelovati u programu. Renesansni festival organizira se od 2006. godine, a već je postao najveća i najkompleksnija manifestacija tog tipa u ovom dijelu Europe (mišljenje domaćih i inozemnih sudionika, kao i mnogobrojnih, oduševljenih posjetitelja iz zemlje i inozemstva).

Renesansni festival nastaviti će s trendom zabrane korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u četiri dana održavanja bio što autentičniji. To nije nimalo lak zadatak zato što moramo izraditi desetak tisuća keramičkih krigli s logom manifestacije, kako bi svaki posjetitelj koji će koristiti ugostiteljske usluge na manifestaciji mogao dobiti jedinstven suvenir za simboličnu cijenu. Posjetitelji će moći zadržati kriglu ili je vratiti te zatražiti povrat novca. Također ćemo ponovno oformiti komisiju koja će obilaziti izlagače i upozoravati ih na nedostatke (adekvatna rasvjetna tijela, nekorištenje plastičnih vrećica te plastičnog pribora za jelo i piće, adekvatni kostimi i sl.)

Do naše manifestacije najstariji prostor grada bio je zapušten i totalno zanemaren (zemljani bedemi i zgrada Oružane). Osim što smo počistili najveći dio samonikle vegetacije i korova, uredili smo i devastirano prizemlje Oružane. Kako bismo što uvjerljivije dočarali razdoblje o kojem pričamo, sagradili smo drvene palisade (bedeme i kule), postavili drveni most na mjestu gdje su oni i bili u ta vremena, a također smo postavili privremene drvene objekte za ljude i životinje. Inscenirali smo i napad (dnevni i noćni) na utvrdu što je privuklo i oduševilo velik broj posjetitelja.

Street art festival (lipanj,rujan)

U organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE „Street art festival“ ima za cilj uključivanje lokalne zajednice kroz kvalitetan rad s mladim ljudima, razvijanje kreativnih metoda medijske komunikacije s javnošću i publikom, pokretanje javnog razgovora o likovnoj umjetnosti te podizanje svijesti javnosti o njezinoj važnosti i specifičnostima kao i utjecajima na razvoj društva, stvaranje kvalitetnih novih umjetničkih djela u Koprivnici. Festival utječe na raznovrsnost, društvenu kritičnost, dinamičnost, inovativnost, konceptualnu osamljenost i zaokruženost, oživljava zapuštene prostore u Koprivnici, usmjeren je najviše na populaciju mladih koja zahtjeva društvenu pažnju i odgovornost kao i nalaženje načina da ih se direktno uključi u sam sukus društvenog života naše zajednice. Festival približava kulturu mladima koji će kroz njega dobiti priliku za promjenu svoje percepcije umjetnosti u lokalnoj zajednici jer potiče participativnost i njihovu uključenost.

Europski tjedan mobilnosti (rujan)

Kroz tjedan se održavaju brojna događanja i aktivnosti kojima se nastoji skrenuti pozornost na potrebu kretanja jer je ono važno za zdravlje, kako za najmlađe, tako i za one starije dobi. Manifestacija potiče žitelje Koprivnice na zdraviji život i aktivnosti korištenja bicikla, šetnje, trčanje – kao doprinos čistoći zraka i očuvanju prirode koja nas okružuje.

Podravski motivi (listopad)

Podravski motivi jedna su od najvećih kulturnih manifestacija ovog dijela Europe u kojoj se prožimlju iznimno atraktivni i posebni sadržaji: sajam naivne umjetnosti, sajam starih obrta, folklor, sajam antikviteta i gastronomska ponuda podravskog kraja. U tri dana održavanja manifestaciju posjećuje tisuće gostiju. Sajam naivne umjetnosti – najveći sajam naive na svijetu. U središnjem gradskom parku, tri dana traje velika prodajna izložba naivnog slikarstva na staklu i kiparstva u drvu, a umjetnici demonstriraju svoje vještine na licu mjesta.

Stari obrti –  najveći sajam starih obrta u Europi. Prikazivanje starih obrta, kao i njihove gotovo zaboravljene vještine, pretvaraju Koprivnicu u danima „Podravskih motiva“ u neponovljivu čaroliju davno minulih vremena.

Folklor – folklorna društva u tradicionalnim narodnim nošnjama dočaravaju nam spoj podravske pjesme, plesa i običaja na interaktivan način.

Gastronomska ponuda – podravska jela pripremaju se prvenstveno od domaćih (organskih) namirnica koja su nastala kao plod napornog rada podravskog seljaka: prge, čvarci, krvavice, kuhani buncek, gorički gulaš, pečena raca i mnoga druga. Na samoj manifestaciji mnogi ugostitelji prezentiraju svoje delicije, a jela se mogu kušati i u Podravkinoj pivnici „Kraluš“ u samom središtu grada.

Galovićeva jesen (listopad)

Međunarodni festival književnosti „Galovićeva jesen“, kojeg organizira Društvo hrvatskih književnika izrastao je u najznačajniju književnu manifestaciju Podravine i Prigorja. Danas zauzima visoko mjesto i na karti zbivanja u hrvatskoj kulturi općenito, a Nagrada „Fran Galović“ za najbolje književno djelo zavičajne tematike nagrada je iznimno cijenjena i na nacionalnoj razini, a dodjeljuje ju Grad Koprivnica.

Temelj „Galovićeve jeseni“ očuvanje je i vrednovanje djela Frana Galovića, ali i vrednovanje suvremene hrvatske književnosti, i to prije svega dodjelom Nagrade „Fran Galović“ te poticanjem književnog stvaralaštva kod učenika osnovnih i srednjih škola dodjelom Nagrade „Mali Galović“. U sklopu manifestacije organiziraju se mnoga događanja povezana s književnošću, ali i knjigom i čitanjem općenito, kao što su književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave, ekskurzije i slično.

Više o „Galovićevoj jeseni“ možete saznati na stranicama www.dhk-koprivnica.com.hr 

Koprivnička bajka (prosinac)

Koprivnička bajka je zimska manifestacija kojom se u Koprivnici na veseo način obilježava razdoblje od početka Adventa, pa sve do Božića i Nove godine. Manifestacija iz godine u godinu privlači velik broj posjetitelja, ali i partnera, te svih onih koji nude svoje sadržaje i proizvode te time božićno vrijeme u Koprivnici čine posebnim. U sklopu manifestacije organiziraju se razna događanja i sadržaji kao što su klizalište, koncerti, Božićni sajam, doček Djeda Mraza, doček Nove godine na Zrinskom trgu…

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice