HR EN

Grad Koprivnica

Podravski motivi Koprivnica

Manifestacije

Koprivnički fašnik (veljača, ožujak)

Koprivnički fašnik u organizaciji Turističke zajednice grada Koprivnice službeno započinje preuzimanjem gradskih ključeva. Središnje događanje Koprivničkog fašnika – velika fašenska povorka prolazi gradskim ulicama. U povorci sudjeluje nekoliko stotina maskirane djece iz koprivničkih vrtića i škola, te skupine odraslih iz Koprivnice te prigradskih naselja.

Ribolovci svome gradu (ožujak, travanj)

Svake godine Turistička zajednica grada Koprivnice organizira manifestaciju Ribolovci svome gradu. U dva dana tridesetak ekipa natječe se u spremanju „fiša“, a posjetitelji mogu uživati u ribljim specijalitetima (šaran na rašljama, fiš, riba na kolovinskom tanjuru), isprobati pecanje šarana u velikom bazenu, kupiti ribu, razgledati izložene slike, kupiti ribički pribor.

 Izložba i sajam cvijeća (svibanj)

Sajam cvijeća je prodajna izložba cvijeća, sadnica, dendrološkog materijala, gdje će posjetitelji u toj doista živopisnoj ponudi pronaći nešto za svoj dom. Uz već spomenutu prodajnu izložbu cvijeća, samu manifestaciju upotpunjuje i prezentacija Starih zanata Podravine. Zrinski trg prepun je zabavnih sadržaja koje Grad Koprivnica poklanja svojim sugrađanima i posjetiteljima.

Jagnjedovačka legenda (svibanj)

Jagnjedovečka legenda je legenda kojom se oživljava ponovno naseljavanje kraja i uspomena na gozbu 26. travnja 1642. kada su mještani ugostili koprivničkog kapetana koji im je dopustio naseljavanje. Jagnjedovec se prvi puta spominje 1351. godine. Napušteno je u vrijeme osmanskih provala. Ponovno je bilo naseljeno 1642. godine Slavoncima (kajkavskim hrvatskim stanovništvom). Koprivnički veliki kapetan Ivan Vilim Galler je “na stoviteh slovenskeh sinov prošnju”, želeći naseliti prostor Koprivničke kapetanije, “vu Jagnedovec poslal gledati obkotariti” koprivničkog vicekapetana Sigmunda Iglla, te vojvode Androka (vjerojatno Mojsesa), (Ivana) Krupca i Radmana (od Poganca). Tada su određene međe jagnjedovečkog područja.

Od potoka Jagnjedovca “nekem jarkom iduć na Ivančićevo zaglavje, od tud Draganovem bregom stezom na veliko bilo križevečke megje, od onud zopet stezom na Kamenski breg, bregom do neke ravnice, od tud pojduć starem putem na Vrankovićeve steze, od onud stezom pustivši se dolu vu imenovani gore Jagnedovec potok.” Kapetan je “spomenutem stanovitem Slovencem” dopustio da se nastane “vu miru i slobode”.

Podravski motivi (lipanj)

Podravski motivi jedna su od najvećih kulturnih manifestacija ovog dijela Europe u kojoj se prožimlju iznimno atraktivni i posebni sadržaji: sajam naivne umjetnosti, sajam starih obrta, folklor, sajam antikviteta i gastronomska ponuda podravskog kraja. U tri dana održavanja manifestaciju posjećuje tisuće gostiju. Sajam naivne umjetnosti – najveći sajam naive na svijetu. U središnjem gradskom parku, tri dana traje velika prodajna izložba naivnog slikarstva na staklu i kiparstva u drvu, a umjetnici demonstriraju svoje vještine na licu mjesta.

Stari obrti –  najveći sajam starih obrta u Europi. Prikazivanje starih obrta, kao i njihove gotovo zaboravljene vještine, pretvaraju Koprivnicu u danima „Podravskih motiva“ u neponovljivu čaroliju davno minulih vremena.

Folklor – folklorna društva u tradicionalnim narodnim nošnjama dočaravaju nam spoj podravske pjesme, plesa i običaja na interaktivan način.

Gastronomska ponuda – podravska jela pripremaju se prvenstveno od domaćih (organskih) namirnica koja su nastala kao plod napornog rada podravskog seljaka: prge, čvarci, krvavice, kuhani buncek, gorički gulaš, pečena raca i mnoga druga. Na samoj manifestaciji mnogi ugostitelji prezentiraju svoje delicije, a jela se mogu kušati i u Podravkinoj pivnici „Kraluš“ u samom središtu grada.

Ljeto na Zrinskom (od srpnja do kolovoza)

Ljeto na Zrinskom je manifestacija koja donosi brojna događanja za sve uzraste tokom mjeseca srpnja i kolovoza. Gotovo svaki dan u tjednu rezerviran je za određene aktivnosti u kojima Grad zajedno s partnerima – udrugama, institucijama, klubovima i tvrtkama, organizira bogat ljetni sadržaj.  Svim građanima i posjetiteljima nude se koncerti, kazališne predstave, Ljetno kinu pod zvijezdama, sportsko-rekreativni programi, a tu je i poseban program za najmlađe za čiju provedbu i zabavu brinu animatori i razni zabavljači.

Ljeto u Ludensu (srpanj)

U organizaciji Umjetničke organizacije Ludens teatar „Ljeto u Ludensu“ jednom tjedno tijekom srpnja pruža građanima kazališne predstave na otvorenom i to u atriju Doma mladih Koprivnica, a predvode ih renominirana hrvatska kazališta.

Međunarodni festival „Fest jazza“ (srpanj)

U organizaciji Udruge glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Kc Jazz klub Koprivnica, „Fest jazza“ trodnevni je međunarodni open-air festival koji se održava početkom srpnja, a okuplja 100 glazbenika iz inozemstva i tuzemstva. Program uključuje: koncerte na Zrinskom trgu, jutarnje matineje na Zrinskom trgu, koncerte u klubu Koogla, koncerte i radionice za djecu, kino projekcije u Kinu Velebit, predstavljanje knjiga sa jazz tematikom u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, jazz izložbe u Muzeju grada Koprivnice. Uključivanjem u organizaciju glazbenika, književnika, likovnih umjetnika, fotografa, video snimatelja, producenata ovim festivalom isprepliću se glazba, multimedija, inovativne umjetničke prakse, filmska umjetnost, kulinarstvo, književnost, te edukacija djece i mladih.

Renesansni festival u Koprivnici

Renesansni festival (kolovoz)

Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistički svjedok davno minulog vremena. Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, predočiti će vam Renesansni festival. Ova turističko-povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima. Jela od kopriva vratit će nam u davno 13. st. Kad se Koprivnica prvi puta spominje, a sam događaj počinje uprizorenjem dolaska kralja Ludovika Anžuvinca 1356.g. i uručivanjem Povelje slobodnog kraljevskog grada Gradskom «socu» ( gradonačelniku).

Davno 15.st. obilježio je Herman II Celjski, vlasnik Kamengrada i Koprivnice u tom razdoblju. Većina sadržaja vezana je uz 16. st. kada su i nastale renesansne fortitikacije. Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji mogu uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja spravljaju na licu mjesta «Kraljevski kuhari» po izvornim receptima iz davnog prohujalog razdoblja, kad se nije još znalo za dosta namirnica ( krumpir, paradajz, kukuruz, puretina i dr.).

Street art festival (lipanj,rujan)

U organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE „Street art festival“ ima za cilj uključivanje lokalne zajednice kroz kvalitetan rad s mladim ljudima, razvijanje kreativnih metoda medijske komunikacije s javnošću i publikom, pokretanje javnog razgovora o likovnoj umjetnosti te podizanje svijesti javnosti o njezinoj važnosti i specifičnostima kao i utjecajima na razvoj društva, stvaranje kvalitetnih novih umjetničkih djela u Koprivnici. Festival utječe na raznovrsnost, društvenu kritičnost, dinamičnost, inovativnost, konceptualnu osamljenost i zaokruženost, oživljava zapuštene prostore u Koprivnici, usmjeren je najviše na populaciju mladih koja zahtjeva društvenu pažnju i odgovornost kao i nalaženje načina da ih se direktno uključi u sam sukus društvenog života naše zajednice. Festival približava kulturu mladima koji će kroz njega dobiti priliku za promjenu svoje percepcije umjetnosti u lokalnoj zajednici jer potiče participativnost i njihovu uključenost.

Europski tjedan kretanja (rujan)

Kroz tjedan se održavaju brojna događanja i aktivnosti kojima se nastoji skrenuti pozornost na potrebu kretanja jer je ono važno za zdravlje, kako za najmlađe, tako i za one starije dobi. Manifestacija potiče žitelje Koprivnice na zdraviji život i aktivnosti korištenja bicikla, šetnje, trčanje – kao doprinos čistoći zraka i očuvanju prirode koja nas okružuje.

Galovićeva jesen (listopad)

Međunarodni festival književnosti „Galovićeva jesen“, kojeg organizira Društvo hrvatskih književnika izrastao je u najznačajniju književnu manifestaciju Podravine i Prigorja. Danas zauzima visoko mjesto i na karti zbivanja u hrvatskoj kulturi općenito, a Nagrada „Fran Galović“ za najbolje književno djelo zavičajne tematike nagrada je iznimno cijenjena i na nacionalnoj razini, a dodjeljuje ju Grad Koprivnica.

Temelj „Galovićeve jeseni“ očuvanje je i vrednovanje djela Frana Galovića, ali i vrednovanje suvremene hrvatske književnosti, i to prije svega dodjelom Nagrade „Fran Galović“ te poticanjem književnog stvaralaštva kod učenika osnovnih i srednjih škola dodjelom Nagrade „Mali Galović“. U sklopu manifestacije organiziraju se mnoga događanja povezana s književnošću, ali i knjigom i čitanjem općenito, kao što su književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave, ekskurzije i slično.

Više o „Galovićevoj jeseni“ možete saznati na stranicama www.dhk-koprivnica.com.hr 

 Božićna bajka (prosinac)

Koprivnička bajka je zimska manifestacija kojom se u Koprivnici na veseo način obilježava razdoblje od početka Adventa, pa sve do Božića i Nove godine. Manifestacija iz godine u godinu privlači velik broj posjetitelja, ali i partnera, te svih onih koji nude svoje sadržaje i proizvode te time božićno vrijeme u Koprivnici čine posebnim. U sklopu manifestacije organiziraju se razna događanja i sadržaji kao što su klizalište, koncerti, Božićni sajam, doček Djeda Mraza, doček Nove godine na Zrinskom trgu…

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice