HR EN

Grad Koprivnica

Podravski motivi Koprivnica

Manifestacije

Koprivnički fašnik (veljača, ožujak)

Koprivnički fašnik u organizaciji Turističke zajednice grada Koprivnice službeno započinje preuzimanjem gradskih ključeva. Središnje događanje Koprivničkog fašnika – velika fašenska povorka prolazi gradskim ulicama. U povorci sudjeluje nekoliko stotina maskirane djece iz koprivničkih vrtića i škola, te skupine odraslih iz Koprivnice te prigradskih naselja.

 Izložba i sajam cvijeća (svibanj)

Sajam cvijeća je prodajna izložba cvijeća, sadnica, dendrološkog materijala, gdje će posjetitelji u toj doista živopisnoj ponudi pronaći nešto za svoj dom. Uz već spomenutu prodajnu izložbu cvijeća, samu manifestaciju upotpunjuje i prezentacija Starih zanata Podravine. Zrinski trg prepun je zabavnih sadržaja koje Grad Koprivnica poklanja svojim sugrađanima i posjetiteljima.

Ljeto na Zrinskom (od srpnja do kolovoza)

Ljeto na Zrinskom je manifestacija koja donosi brojna događanja za sve uzraste tokom mjeseca srpnja i kolovoza. Gotovo svaki dan u tjednu rezerviran je za određene aktivnosti u kojima Grad zajedno s partnerima – udrugama, institucijama, klubovima i tvrtkama, organizira bogat ljetni sadržaj.  Svim građanima i posjetiteljima nude se koncerti, kazališne predstave, Ljetno kinu pod zvijezdama, sportsko-rekreativni programi, a tu je i poseban program za najmlađe za čiju provedbu i zabavu brinu animatori i razni zabavljači.

Ljeto u Ludensu (srpanj)

U organizaciji Umjetničke organizacije Ludens teatar „Ljeto u Ludensu“ jednom tjedno tijekom srpnja pruža građanima kazališne predstave na otvorenom i to u atriju Doma mladih Koprivnica, a predvode ih renominirana hrvatska kazališta.

Međunarodni festival „Fest jazza“ (srpanj)

U organizaciji Udruge glazbenika i ljubitelja jazz glazbe Kc Jazz klub Koprivnica, „Fest jazza“ trodnevni je međunarodni open-air festival koji se održava početkom srpnja, a okuplja 100 glazbenika iz inozemstva i tuzemstva. Program uključuje: koncerte na Zrinskom trgu, jutarnje matineje na Zrinskom trgu, koncerte u klubu Koogla, koncerte i radionice za djecu, kino projekcije u Kinu Velebit, predstavljanje knjiga sa jazz tematikom u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, jazz izložbe u Muzeju grada Koprivnice. Uključivanjem u organizaciju glazbenika, književnika, likovnih umjetnika, fotografa, video snimatelja, producenata ovim festivalom isprepliću se glazba, multimedija, inovativne umjetničke prakse, filmska umjetnost, kulinarstvo, književnost, te edukacija djece i mladih.

Renesansni festival u Koprivnici

Renesansni festival (kolovoz)

Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistički svjedok davno minulog vremena. Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, predočiti će vam Renesansni festival. Ova turističko-povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima. Jela od kopriva vratit će nam u davno 13. st. Kad se Koprivnica prvi puta spominje, a sam događaj počinje uprizorenjem dolaska kralja Ludovika Anžuvinca 1356.g. i uručivanjem Povelje slobodnog kraljevskog grada Gradskom «socu» ( gradonačelniku).

Davno 15.st. obilježio je Herman II Celjski, vlasnik Kamengrada i Koprivnice u tom razdoblju. Većina sadržaja vezana je uz 16. st. kada su i nastale renesansne fortitikacije. Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji mogu uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja spravljaju na licu mjesta «Kraljevski kuhari» po izvornim receptima iz davnog prohujalog razdoblja, kad se nije još znalo za dosta namirnica ( krumpir, paradajz, kukuruz, puretina i dr.).

Podravski motivi (lipanj)

Podravski motivi jedna su od najvećih kulturnih manifestacija ovog dijela Europe u kojoj se prožimlju iznimno atraktivni i posebni sadržaji: sajam naivne umjetnosti, sajam starih obrta, folklor, sajam antikviteta i gastronomska ponuda podravskog kraja. U tri dana održavanja manifestaciju posjećuje tisuće gostiju. Sajam naivne umjetnosti – najveći sajam naive na svijetu. U središnjem gradskom parku, tri dana traje velika prodajna izložba naivnog slikarstva na staklu i kiparstva u drvu, a umjetnici demonstriraju svoje vještine na licu mjesta.

Stari obrti –  najveći sajam starih obrta u Europi. Prikazivanje starih obrta, kao i njihove gotovo zaboravljene vještine, pretvaraju Koprivnicu u danima „Podravskih motiva“ u neponovljivu čaroliju davno minulih vremena.

Folklor – folklorna društva u tradicionalnim narodnim nošnjama dočaravaju nam spoj podravske pjesme, plesa i običaja na interaktivan način.

Gastronomska ponuda – podravska jela pripremaju se prvenstveno od domaćih (organskih) namirnica koja su nastala kao plod napornog rada podravskog seljaka: prge, čvarci, krvavice, kuhani buncek, gorički gulaš, pečena raca i mnoga druga. Na samoj manifestaciji mnogi ugostitelji prezentiraju svoje delicije, a jela se mogu kušati i u Podravkinoj pivnici „Kraluš“ u samom središtu grada.

Street art festival (lipanj,rujan)

U organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE „Street art festival“ ima za cilj uključivanje lokalne zajednice kroz kvalitetan rad s mladim ljudima, razvijanje kreativnih metoda medijske komunikacije s javnošću i publikom, pokretanje javnog razgovora o likovnoj umjetnosti te podizanje svijesti javnosti o njezinoj važnosti i specifičnostima kao i utjecajima na razvoj društva, stvaranje kvalitetnih novih umjetničkih djela u Koprivnici. Festival utječe na raznovrsnost, društvenu kritičnost, dinamičnost, inovativnost, konceptualnu osamljenost i zaokruženost, oživljava zapuštene prostore u Koprivnici, usmjeren je najviše na populaciju mladih koja zahtjeva društvenu pažnju i odgovornost kao i nalaženje načina da ih se direktno uključi u sam sukus društvenog života naše zajednice. Festival približava kulturu mladima koji će kroz njega dobiti priliku za promjenu svoje percepcije umjetnosti u lokalnoj zajednici jer potiče participativnost i njihovu uključenost.

Europski tjedan mobilnosti (rujan)

Kroz tjedan se održavaju brojna događanja i aktivnosti kojima se nastoji skrenuti pozornost na potrebu kretanja jer je ono važno za zdravlje, kako za najmlađe, tako i za one starije dobi. Manifestacija potiče žitelje Koprivnice na zdraviji život i aktivnosti korištenja bicikla, šetnje, trčanje – kao doprinos čistoći zraka i očuvanju prirode koja nas okružuje.

Galovićeva jesen (listopad)

Međunarodni festival književnosti „Galovićeva jesen“, kojeg organizira Društvo hrvatskih književnika izrastao je u najznačajniju književnu manifestaciju Podravine i Prigorja. Danas zauzima visoko mjesto i na karti zbivanja u hrvatskoj kulturi općenito, a Nagrada „Fran Galović“ za najbolje književno djelo zavičajne tematike nagrada je iznimno cijenjena i na nacionalnoj razini, a dodjeljuje ju Grad Koprivnica.

Temelj „Galovićeve jeseni“ očuvanje je i vrednovanje djela Frana Galovića, ali i vrednovanje suvremene hrvatske književnosti, i to prije svega dodjelom Nagrade „Fran Galović“ te poticanjem književnog stvaralaštva kod učenika osnovnih i srednjih škola dodjelom Nagrade „Mali Galović“. U sklopu manifestacije organiziraju se mnoga događanja povezana s književnošću, ali i knjigom i čitanjem općenito, kao što su književni susreti, javna čitanja, predstavljanja knjiga, okrugli stolovi, stručni i znanstveni kolokviji, izložbe, predstave, ekskurzije i slično.

Više o „Galovićevoj jeseni“ možete saznati na stranicama www.dhk-koprivnica.com.hr 

Koprivnička bajka (prosinac)

Koprivnička bajka je zimska manifestacija kojom se u Koprivnici na veseo način obilježava razdoblje od početka Adventa, pa sve do Božića i Nove godine. Manifestacija iz godine u godinu privlači velik broj posjetitelja, ali i partnera, te svih onih koji nude svoje sadržaje i proizvode te time božićno vrijeme u Koprivnici čine posebnim. U sklopu manifestacije organiziraju se razna događanja i sadržaji kao što su klizalište, koncerti, Božićni sajam, doček Djeda Mraza, doček Nove godine na Zrinskom trgu…

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice