HR EN

Grad Koprivnica

Odlukom o subvencioniranju udomljavanja pasa i dalje želimo biti grad bez “pasa lutalica”

Povodom donesene Odluke o subvencioniranju udomljavanja napuštenih pasa s područja Grada Koprivnice, danas je u prostorima Gradske uprave održana konferencija za medije o kojoj su govorili zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnik Tomislav Golubić.

Sukladno zakonskim promjenama vezanim uz zaštitu životinja, u posljednjih godinu i pol dana Grad Koprivnica se aktivno uključio u zbrinjavanje napuštenih pasa i mačaka na području grada. Prošle godine je donesena odluka koja se odnosila na obvezu javljanja  broja pasa i mačaka u našim Mjesnim odborima, a u cilju podizanja svijesti građana o potrebi mikročipiranja (sufinancira Grad Koprivnica) te kasnije sterilizaciji ili kastraciji životinja sukladno odlukama vlasnika. Vezano uz prvotnu Odluku, donijeta je i nova Odluka o udomljavanju napuštenih pasa s područja Grada Koprivnice koji se nalaze u Skloništu za životinje „Ottova kućica“ u Peterancu.

„ S iznosom od tisuću kuna po psu, subvencija bi trebala olakšati držanje udomljenog psa kod novog vlasnika, građana. Pas se mora držati u prikladnim uvjetima sukladno zakonima Republike Hrvatske, a ako su oni ostvareni može se pristupiti procesu udomljavanja i isplati subvencije“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te nadodala – „Propisali smo unutar jedne kalendarske godine mogućnost isplate za tri subvencije po udomitelju. Prije toga će djelatnici komunalnog redarstva obići obitelj koja je potpisala Ugovor sa Veterinarskom stanicom o udomljavanju životinje radi utvrđivanja prikladnih uvjeta za udomljavanje“.

Do prije izmjene Zakona o zaštiti životinja Grad Koprivnica je na godišnjoj razini za troškove azila osiguravao oko 350 tisuća proračunskih kuna, dok je s povećanim brojem pasa u azilu do kraja godine potrebno osigurati oko 700 tisuća kuna.

„Naša je procjena da bi se iznos u idućoj godini, ako ne reagiramo na neki način, mogao popeti na milijun i dvjesto tisuća kuna“, rekao je pročelnik Tomislav Golubić.

Na temelju ranijih iskustava nekih gradova s ovom problematikom, razradili smo jednu proceduru kojom bi htjeli anulirati sve moguće zlouporabe te odluke ili čistog udomljavanja radi financijskih sredstava“, rekao je pročelnik Golubić.

Procedura će biti podložna promjenama.

„Nakon što osoba potpiše Ugovor i udomi psa iz „Ottove kućice“ u Peterancu, odlazi u Gradsku upravu da iskoristi pravo na subvenciju. Nakon toga, komunalno redarstvo izlazi na teren i vrši pregled mjesta gdje će biti smještena životinja te se radi očevidnik o utvrđenim propisanim uvjetima u kojima će boraviti udomljeni pas/psi, a koji odgovaraju Zakonu o zaštiti životinja i Odluci o držanju kućnih ljubimaca na području grada Koprivnice koje je donijelo Gradsko vijeće“, rekao je pročelnik Tomislav Golubić.

Nakon stečenih uvjeta za udomljavanje, udomitelj potpisuje Ugovor kojim se daje pravo Gradu Koprivnici da u iduće tri godine vrši provjeru udomljenja (monitoring) životinje. Ukoliko se utvrdi da se udomitelj nije pridržavao postavljenih uvjeta, Grad Koprivnica ima pravo tražiti povrat sredstava koja su dodijeljena.

Prije odlaska na udomljenje svaki pas je čipiran, cijepljen, steriliziran, kastriran i veterinarski pregledan. Ovom Odlukom želi se potaknuti ljude na udomljavanje pasa, kako bi nam grad i dalje bio grad bez “pasa lutalica”.

 

 

Prijam građana
bez najave

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom, 15.00-17.00

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy