HR EN

Grad Koprivnica

Zbog loše odluke nadležnog ministarstva, u koprivničkim osnovnim školama nema niti jednog učenika na nastavi, a svega 20 posto djece pohađa vrtiće

Konferenciju za medije na temu povratka učenika u školske klupe te djece u vrtiće, održali su predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, gradonačelnik Mišel Jakšić i njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec.

Uvodnim riječima, gradonačelnik je iskazao veliko zadovoljstvo prema učiteljicama i učiteljima, ravnateljicama i ravnateljima, odgojiteljicama i dadiljama zbog truda kojeg su uložili u zadnjih nekoliko tjedana i njihovog snalaženja u novonastaloj situaciji. Ovim postupcima pokazali su da imamo društveni sektor spreman za odgovore na najveće moguće krize kad pričamo o obrazovnom sustavu. Osvrnuo se na donesene odluke nadležnog ministarstva.

Apsolutno smo nesretni i nezadovoljni s odlukama koje je ovih dana počela provoditi ministrica Divjak. Jasno je da se zbog nadolazećih izbora želi pokazati kako je sve sjajno, ali ako je do sada sve funkcioniralo korektno i dobro, pitam se čiji je to bio cilj i interes da preko noći izazove nervozu i histeriju, i da se apsolutna sva odgovornost oko naše djece prebaci isključivo na roditelje, njihove učiteljice, učitelje i odgojiteljice i na lokalnu upravu“, kazao je gradonačelnik Jakšić.

Podsjetimo, da je do sada sve odluke donosio nacionalni Stožer kojeg je gradski uredno provodio. Situacija se odjednom promijenila nakon odluke o povratku u školske klupe i vrtiće. Sva odgovornost, što se tiče organizacije i provođenja nastave i čuvanja djece, pala je na škole, vrtiće i njihove osnivače te na taj način nacionalni Stožer i nadležno ministarstvo ne želi imati nikakve veze.

„Jako puno nelogičnosti dogodilo se u toj odluci, ali vjerujem da će u ovom trenutku sve naše učiteljice, učitelji i odgojiteljice odgovoriti svojim radom na najbolji mogući način, a da pri tome ne trpe naša djeca“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

O istoj temi svoje mišljenje je iznio i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Posebno me žalosti što su u ovoj priči najviše pogođeni maturanti, pogotovo maturanti strukovnih škola. Na koji način da se oni pripremaju za svoj završni ispit? Kako će ga polagati? Fokusirani smo samo na jedan dio srednjoškolaca kojima je jako teško jer je velika životna odluka pred njima. Mislim da ova situacija nedolaska djece u škole pokazuje krivu komunikaciju prema roditeljima i osnivačima škola od ministarstva. Mjere koje je struka odredila u mnogim situacijama, poput prehrane i prijevoza učenika, rad s pola razreda,  doista nije moguće realizirati. Nadam se da ćemo u budućnosti imati ministra koji neće misliti da je pravi Mesija u tom svojem pohodu na školstvo“, zaključio je Ivan Pal.

Zamjenica gradonačelnika i načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Ksenija Ostriž, iskoristila je priliku da predstavi rad Stožera u proteklih dva mjeseca na aktivnom suzbijanju širenja pandemije koronavirusom.

„U trenucima kada imate epidemiju osobito nepoznatog virusa, morate jako brzo djelovati. Mislim da smo na području grada Koprivnice provedenim mjerama zaista uspješno funkcionirali, što se tiče javnim prostora i ustanova nad kojima smo mi, kao gradski Stožer, imali nadležnost“, kazala je Ksenija Ostriž.

Pritom je zahvalila svim operativnim snagama civilne zaštite u gradu Koprivnici prilikom provođenja zaštitnih mjera – Dobrovoljnim vatrogasnim društvima u sustavu Vatrogasne zajednice Koprivnica, HGSS-u, policiji te gradskom komunalnom i prometnom redarstvu.

„Moram istaknuti kako su i naši građani pokazali veliku odgovornost pridržavajući se pritom svih mjera koje su bile preporučene od strane nacionalnog i gradskog stožera“, rekla je Ksenija Ostriž.

Osvrnula se i na trenutnu situaciju u dvije županijske ustanove, Domu za starije i nemoćne osobe i Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici.

Protekla dva dana iza nas pokazuju nevjerojatnu koncentraciju ili nedostatak poštivanja protokola u ovim ustanovama, koje su nas na žalost izbacile na sam vrh županija sa oboljelima i umrlima od korona virusa. Ta je situacija izuzetno teška za sve nas i nadam se da će dodatnim mjerama uspjeti obuzdati ove tragične brojke koje imamo“, zaključila je zamjenica gradonačelnika i načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Ksenija Ostriž.

Podatke o broju učenika koji polaze nastavu u gradskim školama i vrtićima iznijela je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

„ Danas su djeca sjela, odnosno nisu u koprivničke gradske škole“, započela je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec te nastavila.

„Naime, u sve tri gradske škole nema nijednog djeteta koje bi pohađalo nastavu, jedno dijete je u COOR Podravsko sunce i troje djece u Područnoj školi Bakovčica. Nakon jutrošnjeg obilaska svih gradskih i privatnih vrtića,  možemo reći da je trenutno oko 20% djece u vrtićima na čuvanju. Naišli smo na strogo poštivanje svih epidemioloških mjera propisanih od nadležnih državnih i naših gradskih službi“, kazala je Melita Samoborec.

Zamjenica Samoborec je za kraj istakla kako je ne čude odluke ministrice Divjak. Podsjetila je da su sve važne odluke u ovoj specifičnoj školskoj godini – pitanje školskih praznika, nadoknada nastave zbog štrajka učitelja- donosili osnivači ustanova i roditelji djece, a ne nadležna ministrica i ministarstvo.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice