HR EN

Grad Koprivnica

Završna radionica projekta Umijeće izrade peteranskog veza filea

Zadnja radionica i predstavljanje projekta “Umijeće izrade peteranskog veza filea”, održana je u ponedjeljak, 21. listopada u Galeriji Mijo Kovačić u suradnji s Udrugom žena Peteranec i KUD-om “Fran Galović” Peteranec.

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Predstavljene su brojne aktivnosti održane tijekom sedam mjeseci, među kojima ističemo likovne radionice za djecu nižeg školskog uzrasta na kojima su učenici upoznati s poviješću, postupkom izrade i motivima veza te su na temelju naučenog imali priliku kreirati vlastite motive. U razdoblju od svibnja do rujna pod budnim okom voditeljice i vrsne šlingerice Katice Erdec održano je više radionica namijenjenih osobama s predznanjem u izradi veza i željom za učenjem. Pedesetak polaznica svladalo je početne korake u izradi filea, a posebnim uspjehom smatramo u potpunosti savladanu vještinu koju su stekle četiri polaznice čije radove su posjetitelji mogli razgledati na maloj izložbi postavljenoj u Galeriji Mijo Kovačić. Informacije i dojmove o projektu iznijeli su voditelji i sudionici, a bilo je riječi i o održivosti programa te daljnjim aktivnostima usmjerenim na čuvanje, prenošenje i populariziranje ovog umijeća.

U drugom dijelu završne radionice predstavljen je priručnik za početnike u kojem su detaljno objašnjeni i crtežima autorice Valerije Ljubić ilustrirani svi koraci u izradi veza te je prikazan 15-minutni dokumentarni film grupe autora (Dinko Šimac, Katica Erdec, Vesna Peršić-Kovač) kojim je ispričana priča o vezu, šlingericama, predmetima ukrašenim fileom i njihovom značenju za one kojih ih izrađuju i čuvaju. Na završnoj radionici prigodnim riječima zahvalili su se ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, Zrinka Studen iz Konzervatorskog odjela u Bjelovaru te zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec.

Foto: Muzej grada Koprivnice

Prijam građana
bez najave

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom, 15.00-17.00

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy