HR EN

Grad Koprivnica

Započelo trodnevno obilježavanje 150. godišnjice DVD-a Koprivnica

Mimohodom od prostorija DVD-a Koprivnica do crkve Svetog Nikole biskupa u petak, 17. svibnja, započela je velika trodnevna svečanost kojom će koprivnički dobrovoljni vatrogasci proslaviti 150 godina postojanja. Mimohod je predvodio Danijel Matijaković, zapovjednik društva, a osim svih članova u mimohodu su sudjelovali i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, ujedno i član DVD-a Koprivnica te predsjednik VZG-a Koprivnica, zatim Zlatko Orsag, počasni predsjednik VZ Međimurske županije i drugi.

Svetu misu predvodio je velečasni Tomislav Petrić, koji se osvrnuo na humanu i požrtvovnu djelatnost dobrovoljnih vatrogasaca, kako u Koprivnici, tako i u cijeloj Podravini te je blagoslovio novu zastavu društva.

Nakon mise članovi DVD-a Koprivnica okupili su se u gradskoj vijećnici gdje je predstavljena monografija o radu društva od najranijih dana, pa sve do danas. Autor monografije je Stjepan Kovaček iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Uvodno ga je predstavio tajnik DVD-a Koprivnica Krešimir Juratović, a u predstavljanju je sudjelovao i Vedran Runjić, voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva. Prigodnim riječima obratila se zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, a autor Kovaček predstavio je kako je nastala monografija.

“Povijest DVD-a Koprivnica vrlo je bogata, zanimljiva i puna pohvalnih događaja i uživao sam istražujući i pripremajući ovu monografiju pod nazivom 150 godina vatrogastva u srcu Podravine. Čestitam vam na predanom radu, brojnim priznanjima i odličnim natjecateljskim rezultatima koje ste kroz godine sakupili”,  rekao je Stjepan Kovaček, a kao recenzent knjige okupljenima se obratio Vedran Runjić.

Na kraju se obratio i Slavko Tucaković.

“Velika zahvala autoru monografije i onima koji su prikupljali materijal. Ova knjiga povijest je naše budućnosti, a to su naša djeca, treneri i roditelji. Sva ona briga ljudi kroz povijest, oni koji su organizirano djelovali da sačuvaju imovinu, svi su oni zaslužili mjesto u monografiji, baš kao i novi uspjesi, posebno natjecateljski, mladih članova. Niti jedan čovjek ne smije biti zaboravljen”,  kazao je Tucaković te zahvalio Gradu Koprivnici koji podupire rad svih vatrogasaca.

Uslijedila je i svečana podjela priznanja i zahvalnica članovima DVD-a te prijateljima i partnerima društva, pa su tako podijeljene spomen medalje, a članovima su dodijeljene srebrne i brončane medalje, plamenice, spomenice za veterane. Svim nagrađenima obratili su se i Željko Cvrtila, zapovjednik VZG-a Koprivnica te Zvonimir Habijan, županijski zapovjednik.

Prvi dan proslave zaključen je koncertom Puhačkog orkestra grada Koprivnice na Zrinskom trgu u kojem su uživali brojni vatrogasci, ali i ostali građani.

Tekst i foto: Sonja Markić, izvjestiteljica VZG-a Koprivnica

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice