HR EN

Grad Koprivnica

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec potpisala Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec, jučer je u Zagrebu s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja u ime Grada Koprivnice, potpisala Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine. Potpisom Povelje, Grad Koprivnica se obvezao svoja nastojanja usmjeriti na kontinuiranu suradnju na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte kategorije (nZEB), kako bi poduprli transformaciju postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine.

„ Mi, potpisnici ove povelje, svjesni smo važnosti energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva, osobito uzimajući u obzir da se gotovo 50% konačne potrošnje energije u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji upotrebljava za grijanje i hlađenje, od čega 80% u zgradama. Radi zajedničkoga djelovanja, a u svrhu postizanja ciljeva utvrđenih ovom poveljom, svjesni smo važnosti uspostave otvorenog dijaloga partnera koji čine svi zainteresirani dionici koji mogu doprinijeti ostvarenju postavljenih ciljeva. Predani smo postizanju energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, svjesni važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetske sigurnosti, te uvođenja inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva“, dio je Povelje koju je jučer potpisala zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

Grad Koprivnica je već duži niz godina među prvim gradovima u Republici Hrvatskoj koji je krenuo s različitim projektima potpomognutim od strane EU fondova, što se tiče korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenju potrošnje el. energije kroz inovativni program LivingLab, gradski el. prijevoz BusKo. Kod projektiranja i izvedbe novih te kod obnove i rekonstrukcije postojećih zgrada, Grad Koprivnica vodi računa o optimalnoj kombinaciji mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice