HR EN

Grad Koprivnica

Dodjela certifikata Grad za mlade

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž preuzela priznanje za dobiveni certifikat “Grad za mlade”

Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice, danas je u Zagrebu, na svečanoj dodjeli, preuzela priznanje za dobiveni certifikat „Grad za mlade“. Predstavnicima devet hrvatskih gradova, koji su u sklopu prvog javnog poziva zadovoljili visoko postavljene kriterije, priznanja su dodijelili su Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u RH i Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

Osim Koprivnice, certifikat „Grad za mlade“ dobili su i Karlovac, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok.

„Već u sklopu prvog poziva ostvareni su odlični rezultati. Još jednom smo uvidjeli da gradovi rade pregršt kvalitetnih i inovativnih stvari koje možda i nisu toliko vidljive u javnosti. Ovime ćemo na jednom mjestu okupiti mnoštvo praksi koje će ostali gradovi vrlo lako moći primijeniti. Na taj način profitirat će sve strane, a ponajviše mladi za koje će se otvoriti nove mogućnosti u njihovim lokalnim sredinama“, rekao je Turk.

„Čestitam svim dobitnicima certifikata. Konkurencija i kriteriji su zahtjevni pa vjerujem da su oni koji su proglašeni Gradovima za mlade iznimno ponosni. Samo participacija mladih u donošenju odluka koje utječu na stvaranje pozitivnog okruženja za njihov život uistinu mogu utjecati na demografsku sliku i ostanak mladih u Republici Hrvatskoj. Nadam se i vjerujem da će ova dodijeljena priznanja potaknuti i druge gradove da se izbore za ovaj naslov “, dodala je dr. Josić.

Nositelj ovog modela certificiranja je Udruga gradova, a partneri su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Mreža mladih Hrvatske i Savez društava “Naša djeca“.

Na prvi poziv javila su se ukupno 32 grada, a pred njih je stavljen 71 kriterij raspoređen u osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje. Kriteriji su izrađeni na temelju analize postojećih modela u Europi te nakon njihove prilagodbe u hrvatski kontekst.

Osim priznanja, gradovi su dobili i zastavu koju mogu izvjesiti ispred gradske uprave, a u svakom od devet certificiranih gradova izradit će se grafit s lokalnim motivima i elementima Certifikata.

Sljedeći poziv za kandidature očekuje se u siječnju sljedeće godine.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice