HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Jakšić i veleposlanik Izraela Ilan Mor

Veleposlanik Države Izrael Nj.E. Ilan Mor u posjeti Gradu Koprivnici – sudjelovao u otvorenju Sinagoge

Gradonačelniku grada Koprivnice Mišelu Jakšiću danas je u službeni posjet stigao veleposlanik Države Izrael Nj.E. Ilan Mor. Prilikom posjeta gradskoj Upravi, gradonačelnik Mišel Jakšić, njegova zamjenica Ksenija Ostriž i pročelnik Dario Jembrek upoznali su veleposlanika s bogatom kulturom i poviješću našeg grada, gospodarskim razvojem i konstantnim ulaganjima u poduzetništvo, odgoj i obrazovanje te praćenje i uvođenje modernih tehnologija u sve dijelove od javnog interesa. Prilikom posjeta Koprivnici sudjelovao je i u otvorenju Sinagoge i otkrivanju ploče s oznakom nepokretnog kulturnog dobra Republike Hrvatske koje nosi ime prim.dr. Krešimira Švarca. Otvorenju Sinagoge su uz veleposlanika, gradonačelnika i njegove suradnike prisustvovali i viši savjetnik specijalist u Upravi za zaštitu kulturne baštine kao izaslanik ministrice za kulturu Dražen Klinčić, u ime Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, glavni rabin u Republici Hrvatskoj i glavni rabin koordinacije židovskih općina u republici Hrvatskoj Luciano Moše Prelević te ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

Ovo je veliki događaj za naš grad, a isto je tako i meni poseban iz jednog razloga. Naime, prva osoba kojoj sam imao priliku kao gradonačelnik dodijeliti povelju počasnog građanina grada Koprivnice je upravo bio dr. Švarc. Znate da se uvijek kaže da se ono prvo u životu najviše pamti. Ono što je meni posebno ostalo u sjećanju je ta posebna emotivna energija koja je nastala u dvorani Domoljub, koju ćemo teško nadmašiti u nadolazećim vremenima“, rekao je u svome govoru gradonačelnik Mišel Jakšić, zahvalivši se pritom posebno pripadnicima židovskih općina koji su došli u Koprivnicu kao bi sudjelovali u ovoj posebnoj prigodi za naš grad.

Umjetnička škola „Fortunat Pintarić“ izvela je kratak program na novoj pozornici koja je postavljena zajedno s radovima na novom drvenom podu čime je Sinagoga prošla kroz još jednu fazu obnove i stavljanje u funkciju.

U unutrašnjosti je postavljena izložba o arhitektu Slavku Löwyju, kojom je prikazan njegov doprinos Koprivnici, uključujući i Sinagogu, Židovsko groblje i ostale projekte.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice