Večer sjećanja “Tako vam je nekoć bilo”


Objavljeno: 19.11.2010 — Pregledano: 74 puta

Predstavljanje knjige «Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010.» kojom se obilježava 65 godina postojanja Knjižnice, bio je  posljednji događaj kojim je završila proslava Dana Grada Koprivnice.

U svečarskom ozračju, nakon Koračnice hrvatske čitaonice u Koprivnici iz 1896. godine autora Tome Šestaka,  koju je izveo Puhački orkestar Grada Koprivnice, knjigu je prva predstavila ravnateljica Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica mr. Dijana Sabolović – Krajina, ujedno i glavna urednica knjige koja je naglasila da se izlazak knjige podudara sa okruglom obljetnicom – 360 godina od pojave prve knjižnice- župne knjižnice u Koprivnici te otuda i naziv – Spomenica u znaku broja 360.

           

Prema riječima urednice knjiga ima 301 stranicu, 170 slika i  sastoji od nekoliko cjelina, kako slijedi:

         Koprivničke knjižnice i čitaonice kroz povijest 1650.-1945.

         Suvremena knjižnica 1945.-2010.

         Sjećam se….  – prijatelji i suradnici Knjižnice pišu «paralelnu» knjižničnu povijest

(Krešimir Švarc, Mira Kolar-Dimitrijević, Milivoj Solar, Pajo Kanižaj, Božidar Prosenjak, Ivo Čičin-Mašansker, Sunčanica Tuk, Rada Borić, Nada Beroš, Danica Molnar-Trupković, Krunoslav Jajetić, Željko Krušelj, Damir Mađarić, Zvonko Todorovski, Maja Gjerek, Antonio Grgić, Marija Mraz, Vesna Babić i Marijan Špoljar).

Monografija je zborničkog karaktera, rezultat  je dugogodišnjeg stručno-istraživačkog rada te je doprinos  kulturnoj povijesti Koprivnice kroz prizmu njezinih knjižnica i čitaonica kao institucija organiziranog čitanja.

Recenzent knjige prof. dr.sc. Dragutin Feletar iznio je da su u društvenom, kulturnom i znanstvenom životu Koprivnice i Podravine knjižnice i čitaonice  imale osobito značenje. Tako je i u Koprivnici upravo Knjižnica postala središte i okupljalište cjelokupnog društvenog života grada i okolice. Istaknuo je da je Koprivnica grad sa dugom građanskom tradicijom i obzirom na dugu povijest i važnost knjižnice za Koprivnicu autori knjige nisu imali laku zadaću istražiti i prikazati istinu o njezinom razvoju.

       

Pogovor knjige napisao je Ilija Pejić, istaknuti knjižnični stručnjak koji se osvrnuo na rad Knjižnice u Koprivnici od 1953. godine kada je Knjižnica postala proračunska ustanova sa stalnim prihodima, stalno zaposlenim knjižničarom i fondom od 1909 svezaka, 430 članova i 982 posuđene knjige pa sve do danas kad je smještena u centru grada i na neki način postala dnevni boravak građana, socijalno osjetljiva i otvorena za sve zapostavljene skupine građana, sa fondom od 127.713 svezaka, 8560 članova i 159.690 jedinica posuđene građe.

       

Gradonačelnik Zvonimir Mršić iznio je  da ga svaka obljetnica koja se slavi u gradu raduje, a svaka nova knjiga o Koprivnici razlog je za veliko zadovoljstvo pa je tako i Spomenica Knjižnice i čitaonice  dragocjen doprinos boljem poznavanju Koprivnice. Kako je knjižnica mjesto gdje nastaje društveno dodana vrijednost i intelektualni kapital, koji se ne može mjeriti novcem, posebno ga raduje obilježavanje 65. godišnjice postojanja Knjižnice u Koprivnici.

         

Podsjetio je prisutne da u posljednjih 10 godina, kako je gradonačelnik Koprivnice, prostor Knjižnice se udvostručio, broj zaposlenih se također udvostručio, a knjižni fond se utrostručio. Rekao je da smatra da se može sada staviti točka na jednu fazu razvoja , a od sutra će se već moći napraviti  iskorak jer sveučilišni grad mora imati sveučilišnu i narodnu knjižnicu.

Zahvalio se svima koji su u 360 godina radili i stvarali tu društvenu vrijednost koja čini bogatstvo zajednice jer da nije bilo njih Koprivnica ni izdaleka ne bi izgledala ovako kao što sada izgleda.

U ime Koprivničko – križevačke županije prisutnima se obratio zamjenik župana Ivan Pal koji je istaknuo važnost Knjižnice i čitaonice «Fran Galović» Koprivnica, za samu županiju i šire područje.

Nakon prikazivanja filma o 360 godina knjižnice i čitaonice u Koprivnici, svoja sjećanja na prve susrete i iskustva sa knjižnicom u 50-im i 60-im godinama ispričali su: Mira Kolar Dimitrijević, povjesničarka i sveučilišna profesorica u mirovini, Pajo Kanižaj, književnik i prva profesionalna koprivnička knjižničarka i najmlađa upraviteljica Knjižnice u tadašnjoj Jugoslaviji Radmila Marković rođ. Magić.

Marija Mraz, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom  «Bolje sutra» i Dragica Zlatar, predsjednica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije govorile su o suradnji i projektima koje njihove udruge (kao partneri Knjižnice) provode sa Knjižnicom čiji je cilj društvena uključenost osoba s invaliditetom u život lokalne zajednice i društva u cjelini.

Na kraju večeri autor Eseja o čitanju- Tragač za stranicama knjige – Vjekoslav Prvčić pročitao je esej, a kao ugodno  iznenađenje  ravnateljica je najavila da svaki posjetitelj dobiva knjigu.