HR EN

Grad Koprivnica

Večer kulture uz Domoljub i Tjedan Izraela

Večer kulture uz Domoljub i Tjedan Izraela

Muzej grada Koprivnice u petak 22. studenoga 2019. godine u Galeriji Mijo Kovačić sa suradnicima organizira večer kulture sa slobodnim ulazom.

Od 18 sati publika će moći uživati u polusatnoj kazališnoj predstavi u sklopu aktualne izložbe „Domoljub 100/110 – priča o zgradi i ljudima“. Glumišna družina Virje predstavit će „Krčmaricu Maricu“, komediju čija je radnja smještena u virovsku gostionicu u kojoj je podcrtana važnost žene kao osobe i onoga što ona svojom pojavom i djelima može učiniti. Postavljena je lepeza muških likova kojima Marica postaje objekt o kojem oni razgovaraju. Spletke kojima se služe muški likovi u borbi za naklonost Marice te Maričino iskorištavanje slabosti njezinih obožavatelja ono je što ovo djelo čini komičnim, a s druge strane i sarkastičnim te zabrinjavajućim za društvo u cjelini. Ovo je suvremena pučka predstava čiji ritam je dinamičan kao što je živ komunikacijski diskurs koji predstava uspostavlja s publikom. Na Smotri kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije 2012. godine komedija je dobila nagradu za najbolja režiju, najbolji dramski tekst i najbolju glavnu mušku ulogu.

Povodom Tjedna Izraela od 19 sati u suorganizaciji sa Židovskom općinom Koprivnica održat će se koncert u izvedbi Zagrebački klezmer trio kojeg sačinjavaju Bruno Philipp (klarinet), Mario Igrec (gitara) i Mladen Baraković (kontrabas). Početkom 2018. godine započinje suradnja troje etabliranih glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja u  glazbenom žanru klezmera. Klezmer je pojam vezan uz aškenaske Židove u 18. stoljeću. Glazbeni se predložak temelji na liturgijskoj glazbi prerađenoj za društvena događanja, a karakterizira ga temeljno instrumentalna glazba s brojnim improvizacijama, elementima autohtone glazbe, minimalizacija udaraljki te rijetke vokalne izvedbe. Kao pravac u glazbi spominje se u 20. stoljeću i smatra se pretečom jazza. Uz klezmer, trio često obrađuje i izvodi glazbu iz tradicije tanga i glazbene vrste nastale pod utjecajem folklora s istoka.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice