HR EN

Grad Koprivnica

Otvorenje stanice za punjenje Low Carb

ULAGANJE U ELEKTROMOBILNOST – U rad puštena nova stanica za punjenje autobusa Busko

Danas, 12. siječnja u rad je puštena stanica za punjenje električkih autobusa „Busko“. Riječ je o investiciji koja je provedena u sklopu projekta Low Carb. Stanica za punjenje nalazi se na prostoru kampusa.

Elektromobilnost je tema u gradu Koprivnici koja je postala aktualna s prvim velikim projektom 2013. godine, a vezano uz održivu mobilnost, izradu planova održive mobilnosti te izgradnju prvih ovakvih stanica za bicikle te punionica za automobile. Ovo je jedan u nizu projekata koji je obuhvatio puno toga, od izrade dokumenata pa sve do infrastrukture – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika i istaknula kako se nada da će grad, privatni sektor i građani u sljedećem financijskom razdoblju dobiti podlogu kojom će moći povoljnije kupovati prijevozna sredstva koja su ekološki prihvatljivija.

U sklopu stanice postavljena su dva punjača za električne autobuse te pet novih prihvatnih mjesta za električne bicikle. Posebnost ovog sustava je u korištenju energije koja se proizvodi iz fotonaponskih panela koji se nalaze na krovu nadstrešnice. Električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi se u trenucima kada energija sunca nije dostupna.

Cilj uspostave ovog sustava bio je dokazati da je moguće lokalno proizvoditi energiju i koristiti ju na istom mjestu gdje je i proizvedena, u ovom slučaju za potrebe punjenja električnih autobusa i električnih bicikli. Takav princip rada je budućnost ne samo u sektoru prometa odnosno javnog prijevoza nego u zgradarstvu i privatnim kućanstvima gdje je cilj da se putem lokalnih obnovljivih izvora energije proizvodi električna energija koje se istovremeno i troši na mjestu proizvodnje. Kroz projekt smo pokazali jedan od načina kako jedinice lokalne samouprave mogu osigurati energetsku samodostatnost – objasnio je Nebojša Kalanj, voditelj projekta Low Carb.

Punionice su namijenjene isključivo za punjenje autobusa Busko koji su dio javnog prijevoza.
Ukupna vrijednost investicije je 352.000,00 kuna, od toga je 85 posto sufinancirano iz EU programa Središnja Europa.

Ispred Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac koji upravlja sustavom javnog prijevoza prisutni su bili Nataša Tetec, predsjednica Uprave i Goran Međurečan, član Uprave Komunalca.

U posljednje dvije godine prevezeno je oko 11,5 tisuća ljudi našim autobusima Busko koji djeluju u sklopu Javnog prijevoza. Ova punionica zasigurno će dodatno olakšati posao oko punjenja autobusa – rekao je Goran Međurečan, član uprave Komunalca te napomenuo kako su u Komunalcu zadovoljni i korištenjem sustava javnih bicikala, naime od 2014. godine do sada zabilježeno je oko 80 tisuća posudbi bicikala Bicko, a registrirano je oko dvije tisuće korisnika, a u posljednje dvije godine zabilježeno je 1500 korištenja bicikala na električni pogon.

Uz postavljenu mrežu punionica čiji je vlasnik HEP, Grad Koprivnica ima uspostavljen svoj sustav punionica za vozila koji građani mogu besplatno koristiti. Riječ je o punionicama koje se nalaze na stupovima javne rasvjete. Punionice se koriste uz RFID krtice koje izdaje Grad Koprivnica. Trenutno je registrirano 15 korisnika gradskih punionica.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice