U Pučkom otvorenom učilištu u tijeku su besplatne edukacije u sklopu projekta STEM KITTEENS


Objavljeno: 19.01.2019 — Pregledano: 247 puta

U Pučkom otvorenom učilištu u tijeku su besplatne edukacije koje se provode u sklopu projekta STEM KITTEENS. Projekt provodi Koprivnički poduzetnik u suradnji s Osijek Software Cityjem i Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica, a namijenjen je djevojkama 14-19 godina kako bi se zainteresirale za područja znanosti, inženjerstva, matematike i informatike.

Projekt je zamišljen kao jednodnevni projekt koji bi sudionicama kroz zabavne i edukativne radionice pokazao kako IT nije samo šturo programiranje.

Prije samog početka sudionice ovih radionica pozdravio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Mi u Koprivnici se volimo dičiti s tim da na svim ključnim funkcijama osim na gradonačelničkoj, ali i to je bilo do nedugo, su nam žene. To ćemo držati i dalje. Veselimo se ovakvim radionicama  koje uključuju primarno žene jer STEM područja su precizirana i zacrtana kao nešto što je sigurno važno za razvoj grada, za razvoj države i našeg društva u cjelini.  – rekao je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na ovim radionicama djevojke će imati mogućnost saznati što je micro:bit i zašto je toliko popularan te isprobati četiri verzije primjene micro:bit-a kao kalkulator, igrica, gitara i GPS.

Jedan o predavača je Tomislav Pandurić, nastavnik infromatike u osnovnoj školi u Osijeku i udžbenika za informatiku od 5.-8. razreda, autor priručnika za učenike i nastavnike, voditelj radionica u brojnim ljetnim školama i zajednici tehničke kulture u STEM području.

Danas ću održati dvije radionice. Prva će biti micro:bit, odnosno pokazati ćemo kako se on koristi kroz različite zadatke. Simulirati ćemo proizvodnju električne energije sa malim generatorom i na kraju ćemo napraviti jednu malu lampu koju će svaka sudionica ponijeti kući. Druga radionica će biti 3D modeliranje, odnosno uvod u 3D printanje. – rekao je Tomislav Pandurić.

O vremenu digitalizacije i prijenosu podataka na Internet, i o osnovama izrade web stranice predavanje će održati Ivona Palko i Endrina Eskić, studentice informacijskih znanosti i informacijskih tehnologija.

Kitteens želi motivirati i ohrabriti sve djevojke koje se pronalaze u tehničkim smjerovima IT sektora. Zanimljivim predavanjima i radionicama nastoji se razviti što veći interes za STEM koji spada u područje prirodoslovno matematičkih znanosti te tehnologije i inženjerstva.