U prostorijama Gradske uprave otvorena izložba “Žarko Dolinar”


Objavljeno: 11.03.2013 — Pregledano: 613 puta

 U prostorijama Gradske uprave u subotu, 9. ožujka, otvorena je izložba ŽARKO DOLINAR. Otvorenju izložbe, uz mnoge uvažene goste, prisustvovali  su i pomoćnica ministra obrazovanja, znanosti  i sporta Ankica Nježić, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros, zamjenik župana Ivan Pal i drugi.  Izložbu je otvorila obnašateljica dužnosti gradonačelnika zamjenica gradonačelnika Vesna Želježnjak, a o Dolinaru su govorili predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek te poznati sportski djelatnik Branko Pleše koji je i zaslužan za postavu ove vrijedne izložbe.

Radi se o stalnom postavu dijela ostavštine počasnog građanina Grada Koprivnice Žarka Dolinara   koja će  prvi puta biti postavljena na dvije godine, a nakon čega će se postavi mijenjati.

Žarko Dolinar (Koprivnica, 3. srpnja 1920. – Basel, 9. ožujka) prvi je Hrvat i jedini Koprivničanac koji je osvojio titulu svjetskog prvaka, znanstvenik i trostruki doktor nauka, profesor na pet fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Baselu, humanist i nositelj prestižnog priznanja „Pravednik među narodima“, dobitnik medalje „Henry Dunant“, jedini Hrvat dobitnik dva ordena Danice Hrvatske za znanost i  sport, s likovima Ruđera Boškovića i Franje Bučara, dobitnik državne nagrade za životno djelo „Franjo Bučar“, hrvatski sportaš 20. stoljeća, slikar i kolekcionar. 

Počasnim građaninom Grada Koprivnice proglašen je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća  4. studenog 2000. godine,a  ovom izložbom Grad Koprivnica mu odaje zahvalnost.