HR EN

Grad Koprivnica

U Peterancu svečano otvorena 28. “Galovićeva jesen”

Uvodnom pjesmom „Višnje“ Frana Galovića, jučer je u Galeriji „Ivan Sabolić“ u Peterancu svečano otvorena 28. „Galovićeva jesen“. Riječ je o književnom festivalu koji se organizira se u čast književnika Frana Galovića (1887.-1914.), rođenog upravo u Peterancu, a koji je prvi puta organiziran 1994. godine. Tijekom godina izmjenjivali su se njegovi organizatori, a samim tim i koncepcija festivala, u rasponu od zavičajne do međunarodne manifestacije, a ove godine festival se vratio izvornom obliku, u rodno mjesto velikog pjesnika i jednog od najpoznatijih Peterančana.

Okupljenima su se riječima dobrodošlice i velikog zadovoljstva povratkom Galovića u rodni kraj obratili načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, kao i predstavnici Hrvatskog društva književnika Darko Pernjak i Mario Kolar koji je ujedno predstavio knjigu „Dok večer se smrači“.

„Važnost očuvanja tradicije koprivničkog i podravskog kraja te njegovo snažnije međusobno povezivanje ljudi kroz kulturna događanja, potrebnija su nam neko ikada u povijesti“, rekao je u prigodnom obraćanju gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić.

„Upravo nam sam Galović, na neki način, simbolično šalje poruku te nas vraća u svoj rodni Peteranec da njegujemo i čuvamo našu kulturnu baštinu koja nas ispunjava velikim ponosom“, poručio je.

Uz gradonačelnika Jakšića, otvorenju su prisustvovale njegova zamjenica Ksenija Ostriž i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

Uime Koprivničko-križevačke županije prisutan je bio zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je na kraju programa otvorio izložbu „Reci mi to vezom“, kojom Udruga žena Peteranec obilježava 35. obljetnicu rada.

U kulturnom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Mudlin, recitator Bruno Kašić te glazbeni sastav Bemian Duet.

Cjelokupni program festivala dostupan je ovdje.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice