HR EN

Grad Koprivnica

U petak 25.2.2022. u 20 sati u koprivničkoj AK galeriji otvara se “Izložba prije izložbe”

 • izlažu: Ivan Ivanović, Teodora Lukavski, Tomislav Sertić
  • AK galerija, Kampus, Koprivnica
  • otvorenje: petak 25.2. / 20 h
  • izložba je otvorena do petka 11.3.
  • radno vrijeme: pon i pet / 17-19 // ut, sri, čet, sub / 10-12
  • posjet izložbi moguć je samo uz pridržavanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera

U petak 25.2.2022. u 20 sati u koprivničkoj AK galeriji otvara se “Izložba prije izložbe”. Važan dio programa AK galerije usmjeren je na poticanje izlagačkog djelovanja lokalnih umjetnika, definiranje specifičnosti lokalne scene i umjetničkih praksi koje je isprofilirala, ali i na njenu kontekstualizaciju unutar suvremene hrvatske umjetnosti. Uz Dan otvorenih vrata, brojne radionice i izložbe na kojima sudjeluju članovi udruge, u 2019. godini pokrenuli smo i program Izložba prije izložbe. Radi se o izložbama koje su zamišljene kao svojevrsna pop-up događanja na kojima se predstavljaju članovi Ateliera Koprivnica i koje služe kao podsjetnik da su ateljei prostor u kojem se radi svakodnevno. Bez čekanja prilike da se radovi poslože u neku konkretnu seriju, da prođu na nekom natječaju za izložbu ili da se izlože na Danu otvorenih vrata, na ovim izložbama autori izlažu samostalno ili skupno, kombiniraju stare i nove radove, povezuju se tematski ili naprosto u svom ateljeu i(li) prostoru AK galerije prezentiraju ono što nastaje u radnim prostorima kroz cijelu godinu. Ova, peta po redu, Izložba prije izložbe, predstavlja radove troje novih članova koji su se udruzi priključili u 2021. godini: Ivana Ivanovića, Teodore Lukavski i Tomislava Sertića. Radi se o formalno i sadržajno veoma različitim autorima/icama, a koji su kroz svoju umjetničku praksu pokazali svježinu i dosljednost unutar lokalnih okvira i svakako zaslužuju da budu predstavljeni publici i na ovaj način.

Ivan Ivanović predstavlja se s četiri digitalna rada, točnije animirane ilustracije. U njegovoj je praksi vidljivo nasljeđe i estetika stripa, fantasy žanra, horrora, klasični motivi iz povijesti sf i fantasy književnosti koji su ovdje zaživjeli na razmeđi ilustracije, slike, animacije i digitalnog. Oni donose odmak od naučenog načina gledanja te, na kraju krajeva, preispituju naš pogled na umjetnost i njenu budućnost.

Teodora Lukavski u svojim radovima istražuje složene odnose čovjeka i prirode, a na ovoj izložbi predstavlja se s četiri nova rada, od kojih s tri u tehnici akrila na platnu i jednim u tehnici stop motion animacije. Radovi problematiziraju antropocentričnost i hijerarhiju današnjeg društva, nude kritički pogled na trenutno dominantne i konstruirane suodnose u prirodi, točnije odnos čovjeka prema životinjama.

Umjetnička praksa Tomislava Sertića svakako je odraz ili svojevrsni nastavak autorovog aktivnog sudjelovanja u koprivničkoj punk /hc sceni, sviranja u bendovima početkom 2000-ih te dizajniranja omota za punk kompilacije. Jednobojni (crni) linorezi različitih formata ilustriraju tekstove /nazive punk pjesama, dotiču se trenutno aktualnih tema pandemije i uvijek aktualne teme smrti, a utjecaju vuku i iz pop kulture, trasha, horrora, stripa i filmova.

Ova je izložba prvo događanje u sklopu programa “AK galerija_prostor suvremene umjetnosti”, redovnom godišnjem programu galerije za 2022. godinu i ostaje otvorena do 11.3.

Kustosi: Tanja Špoljar, Bojan Koštić

Tekst: Tanja Špoljar

Oblikovanje kataloga: Petra Travinić

O autorima/icama:

Ivan Ivanović (9. 11. 1986.) odrastao je u Križevcima, studirao i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a danas živi i radi u Koprivnici kao interdisciplinarni umjetnik i dizajner računalnih igara. Svoje radove do sada je predstavio na dvije samostalne izložbe (Klub kulture Križevci i AKC Attack – Medika) i tri skupne izložbe (“Sve što trebam su olovka i papir”, 2017., AK galerija; 9. Dan otvorenih vrata, 2021., Atelieri Koprivnica; “Dvije periferije”, 2021., Gradski muzej Križevci). Aktivan je član udruge P.O.I.N.T. iz Križevaca, u sklopu koje redovito organizira radionice i tribine („Mala škola stripa“, „Sandbox“), a od 2021. je i član Ateliera Koprivnica. Radi na više projekata vezanih za razvoj računalnih igara, a odnedavno je vlasnik obrta „Heresy Design“ koji se bavi specijaliziranim dizajnerskim djelatnostima i razvojem računalnih igara. Zanima ga strip, glazba, povijest i knjige.

Teodora Lukavski (10.10.1989.) rođena je u Koprivnici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu stekla je titulu magistre inženjerke ekoinženjerstva. Bavi se tradicionalnom i digitalnom ilustracijom, slikarstvom, analognom i digitalnom fotografijom, cijanotipijom, monotipijom te ponekad oslikavanjem murala (Street Art Festival). Iza sebe ima nekoliko izložbi fotografija. Također je izlagala i svoje ilustracije na raznim festivalima (High Grounds, FUNK day, Art Forest). Kao članica Ateliera Koprivnica, sudjelovala je na zajedničkoj izložbi Ateliera Koprivnica i Atelijera Žitnjak „Dvije periferije“ u Gradskom muzeju Križevci 2021. i na 9. Danu otvorenih vrata Ateliera Koprivnica. Volontira na raznim kulturnim manifestacijama, većinom kao koncertna fotografkinja te kao tehnička asistentica u AK galeriji. Od 2021. godine članica je Ateliera Koprivnica.

Tomislav Sertić (21.03.1982.) iz Koprivnice radi grafike u linorez tehnici od 2017. godine.

Do sada su mu radovi bili objavljivani u publikacijama kao što su the6ress(uk), infame zine (mex), gra fi ca (mex), handwritten & co. (azija).

Također, izlagao je na zajedničkoj izložbi Ateliera Koprivnica i Atelijera Žitnjak „Dvije periferije“ u Gradskom muzeju Križevci 2021. i na 9. Danu otvorenih vrata Ateliera Koprivnica., u Mexico Cityju na grupnoj izložbi “Intermitencias del tiempo actual”, a s jednim od svojih radova sudjelovao je u plakatiranju mrtvačnice i nekoliko drugih lokacija u Guadalajari.

Od 2021. godine član je Ateliera Koprivnica, a 2022. postaje član udruge People Of Print (svijet).

Realizaciju izložbe sufinancirali su:

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija RH

Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na Facebook stranici AK galerije.

Kontakti za medijeatelieri.koprivnica@gmail.com / 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije)

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice