HR EN

Grad Koprivnica

U OŠ “Đuro Ester” počela provedba ERASMUS+KA2 projekta „Izazov sretnog života u europskom društvu“

U Osnovnoj školi „Đuro Ester“ Koprivnica ove će se školske godine po prvi puta provoditi Erasmus+ projekt mobilnosti učenika i učitelja. Naime, školi je odobreno partnerstvo u projektu pod nazivom „The Challenge of Being Happy in a European Society“. Države partneri u projektu su Njemačka, Švedska i Portugal. Projekt je namijenjen učenicima od 14 do 16 godina starosti.

U iduće dvije godine 21 učenik i 7 učitelja imat će priliku putovati u navedene države pod pokroviteljstvom Europske Unije, gdje će unaprijediti svoja znanja i vještine te upoznati kulturu i običaje lokalnog stanovništva.

Cilj projekta jest podići svijest učenika o općim temeljima demokratskog europskog društva u budućnosti, koje nudi kvalitetan život i omogućava svima da pronađu sreću. Svaka mobilnost (u portugalski grad Castro Verde, švedski Örebro, njemački Calw) uključivat će pojedinačne aktivnosti za postizanje sreće, što će olakšati učenicima iskusiti što znači biti aktivan član društva. Učenici će spoznati da je individualna sreća blisko povezana s aktivnim građanstvom, preuzimanjem odgovornosti i sviješću o prilikama i mogućnostima koje demokratsko europsko društvo može ponuditi. Stoga će učenici te koprivničke škole usvojiti i razviti osnovne vještine i ključne kompetencije građanskog angažmana i odgovornog građanstva u demokratskom, europskom društvu.

Nadalje, učenici će prikupljati i analizirati statističke podatke kako bi izdvojili čimbenike koji nam omogućavaju da univerzalno pronađemo sreću i poboljšamo kvalitetu života, posebno stavljajući pozornost na čimbenike koji se mogu povezati uz demokraciju.

Kako bi se pripremili za prvu mobilnost u Portugalu (u studenom 2019.), učenici će provesti samovrednovanje te detektirati što ih kao pojedince čini sretnima. Rezultate će kreativno prikazati putem fotografija, video materijala, dokumentarnog filma, poezije ili na drugi kreativni način koji vizualizira njihove najvažnije izvore sreće. Svoje će uratke učenici objaviti na eTwinningu (europskoj platformi namijenjenoj učenicima) i usporediti s vršnjacima iz partnerskih zemalja. Osim toga, učenici će putem eTwinninga stupiti u kontakt jedni s drugima, dijeleći neke karakteristike svojih domovina (geografske informacije, mentalitet i interese ljudi, činjenice o svakodnevnom životu, običaje, tradicije, festivale, tipičnu hranu itd.).

Ukupna vrijednost projekta je 103.105,00 eura, a OŠ „Đuro Ester“ će biti dodijeljeno 25.960,00 eura. Projekt će trajati od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2021. godine, a škola će biti domaćin međunarodnog susreta u listopadu 2020. godine. U projekt su uključeni učitelji Anja Ćosić (fizika), Miroslav Kanisek (kemija i biologija), Helena Knežević (engleski jezik), Ivan Piskač (matematika), Saša Špoljarić (katolički vjeronauk) i Martina Trešćec Godek (hrvatski jezik), a koordinator projekta je učiteljica Mirna Kovačić (geografija i povijest).

– Uvjereni smo da će projekt imati pozitivan učinak na kvalitetu rada u našoj školi, prije svega na razvoj međunarodne dimenzije, a zbog svoje tematike i zamjetan utjecaj na lokalnu zajednicu. – poručili su iz škole „Đuro Ester“.

 

Prijam građana
bez najave

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom, 15.00-17.00

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

Cetifikat ISO Cetifikat Energy