HR EN

Grad Koprivnica

U Muzeju grada Koprivnice otvorena izložba Koprivničke postrojbe u VRO “Bljesak”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Koprivnice, kao uvod u obilježavanje vojno – redarstvene operacije Oluja te uz 25. obljetnicu VRO Bljesak, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, danas je u Muzeju grada Koprivnice otvorena izložba „Koprivničke postrojbe u VRO Bljesak“, uz poštivanje svih epidemioloških mjera sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Okupljenima su se obratili pukovnik Ivica Zgrebec, zapovjednik 117. brigade i načelnik operative Zbornog područja Bjelovar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara te zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž kojoj je pripala čast da otvori izložbu.

„Koprivničke ratne postrojbe dale su neizbrisiv doprinos u Domovinskom ratu, a danas se prisjećamo važnih zadaća i pobjede u vojnoj operaciji Bljesak i pobjede u vojnoj operaciji Oluja, četvrt stoljeća poslije. Vojarna Ban Krsto Frankopan koja je bila dom postrojbi, danas je dom Sveučilišta Sjever, donedavno najmlađeg državnog sveučilišta u zemlji, dom Inkubatora kreativnih industrija gdje danas radi preko 30 mladih poduzetnika, dječjeg vrtića, a uskoro i doma udruge Bolje sutra s radionicama i sportskom dvoranom koje će omogućiti ravnopravan ulazak u svijet rada osoba s invaliditetom. Tu će biti i dom novog Obiteljskog centra u kojem će se pružati psihološka potpora i skrb koprivničkim obiteljima. Potpisan je i ugovor za gradnju prvog studentskog doma, a svoje su mjesto pronašli i Državni arhiv, ali i koprivnički umjetnici u Atelierima Koprivnica. Kroz navedene projekte osigurali smo više od 45 milijuna kuna iz EU fondova i gotovo isto toliko iz gradskog proračuna. Time je vojarna Ban Krsto Frankopan, iz koje su naši branitelji kretali u vojno redarstvene operacije Bljesak i Oluja, postao izvor novih prilika i bolje budućnosti za studente, za mlade poduzetnike, umjetnike, osobe s invaliditetom…za naše Koprivničanke i Koprivničance, ali i sve one koje su odlučili svoje obrazovanje ili svoj poslovni i životni put vezati uz Koprivnicu. Danas je prilika da se sjetimo borbenog puta koprivničkih postrojbi i da ponovno zahvalimo njihovim zapovjednicima g. Jurencu, g. Vukoviću i g. Golubiću koji su danas ovdje s nama, ali i svim braniteljima na hrabrosti i spremnosti da svoje živote polože na oltar slobode naše domovine“, kazala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

U ime Grada Koprivnice otvorenju izložbe prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

Izložba građom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i akviziranom građom od ratnih zapovjednika i zamjenika postrojbi Damira VukovićaŽeljka GolubićaIvice Jurenca i Mirka Hanžekovića (ratne fotografije i video zapisi, ratne uniforme, odlikovanja) prikazuje i dokumentira sudjelovanje Koprivničanaca i Podravaca u više postrojbi HV-a i MUP-a RH -13. PO trd Koprivnica, 2. trd PZO Koprivnica 202. trbr PZO i SJP PU Koprivničko-križevačke Ban Koprivnica – u VRO Bljesak i oslobađanja 600 km2 okupiranog teritorija zapadne Slavonije (RSK) u par dana s početka svibnja 1995. godine.

VRO Bljesak bila je uvod u Oluju, a zajedno su donijele teritorijalnu cjelovitost RH (izuzev najistočnijeg dijela Hrvatske i mirne reintegracije 1997.) te su završile najkrvavije vojno-ratno razdoblje na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. One dokumentiraju doprinos i sudjelovanje malog podravskog čovjeka, radnika i seljaka, ali i najviše pozicioniranog Podravca u ovim operacijama i Domovinskom ratu generala Mladena Markača kao zapovjednika specijalnih postrojbi MUP-a RH.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice