HR EN

Grad Koprivnica

U Muzeju grada Koprivnice otvoren novi stalni postav

Muzej grada Koprivnice danas je svečano upriličio otvorenje novog, podrumskog dijela stalnog muzejskog postava pod nazivom „Samo je vu goricaj živlenja pravi raj“. Postav je realiziran u sklopu INTERREG V-A programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. kroz projekt „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“ (reVITAlize) provođen od 1. listopada 2020. godine. Nositelj je Grad Koprivnica, a partneri koprivnički Muzej i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura.

U emotivnom i vrlo živopisnom govoru, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin opisao je petogodišnji rad i trud svih dionika na ovom projektu, od same početne ideje pa sve do današnje njegove konačne realizacije.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž s okupljenima je podijelila osobna iskustva na provedbi samoga programa te je upravo zbog toga vrlo sretna da je uspješno priveden kraju. Istaknula je da smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji daje veliki značaj na poboljšanju i razvijanju svijesti lokalnih povijesnih i tradicijskih vrijednosti.

„Grad Koprivnica je na zadnjem INTERREG-u, zajedno sa svojim partnerima, jedini grad koji se javio na prekograničnu suradnju Hrvatske i Mađarske te dobio na svi tri područja od tri projekta. Današnji reVITAlize, kojim otvaramo podrumski prostor je jedan kojim smo uredili i kojim nastojimo ulagati u daljnju revitalizaciju naših kulturnih sadržaja, ustanova i povijesne baštine“, rekla je u svom govoru zamjenica gradonačelnika Ostriž.

Okupljenima se uime Koprivničko-križevačke županije obratio i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a stalni muzejski postav otvorila je pomoćnica ministrice kulture i medija Anuška Deranja Crnokić.

Tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta Muzej je realizirao 12 prigodnih izložbi, suorganizirao WineFest i Vinsku konferenciju, predstavio tradicijsku proizvodnju mošta za prošlogodišnjih Podravskih motiva, osmislio Plemenku kao novu sakralno-vinsku tematsku rutu, naručio interpretacijski plan novog postava, izradio web stranicu projekta i druge promotivne materijale. Ka posljednja aktivnost dolazi otvorenje ovog postava u kojem je u suradnji s Gradom Koprivnicom obnovljen podrumski dio središnje muzejske zgrade, navaljena oprema (namještaj, tehnika) i producirani audiovizualni materijali koji prate dvije teme: tradicijsko vinogradarstvo i pučku pobožnost. U odabiru predmeta i priča sudjelovali su gotovo svi muzealci, a postav je kombinacija tradicionalnog muzejskog shvaćanja izložbe i korištenja suvremenih mogućnosti interpretacija kulturne baštine kroz jedan dio podravske svakodnevice.

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice