HR EN

Grad Koprivnica

U Koprivnici svečano otvorena nova zgrada Obiteljskog centra

U Koprivnici je danas održana završna konferencija projekta „Uspostava Podružnice obiteljskog centra Centra Koprivnica“ u sklopu čega je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić otvorio novoizgrađenu zgradu Obiteljskog centra, Područne službe Koprivnica.

Spomenimo kako je nova zgrada Obiteljskog centra u Koprivnici vrijedna više od 920 tisuća eura, od čega je više od 727 tisuća eura financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Za građevinske radove rekonstrukcije zgrade osigurana su i dodatna sredstva iz državnog proračuna u iznosu 193 tisuće eura, a uz Obiteljski centar kao nositelj projekta, glavni partner je Županija, dok je partner i Hrvatski zavod za socijalni rad. Stručnu i tehničku pomoć u pripremi projekta pružila je PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ, koja također sudjeluje i u provedbi.

Veliko zadovoljstvo i ponos na razvoj Kampusa i njegovo širenje kvalitetnih sadržaja iskazao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

„Otvaramo sjajan projekt u partnerstvu sa Županijom i Ministarstvom. Ovo je hardver, to su zgrade, koje nam na kraju dana ništa neće značiti ako nećemo imati ljude. Najponosniji sam što ona socijalna komponenta od koje bi svi u politici pobjegli, jer nije lako institucionalno i politički se baviti s nečim što je u startu teško ima boli, ima tuge, treba puno pomaganja, solidarnosti, pogotovo ako ubacite u jednadžbu i ukalkulirate u vrijeme u kojem živimo gdje sve više ganjamo profit, a onda putem izgubimo ljude pogotovo koje su pali u teškoće. Ovaj objekt pokazuje da u zemlji ima puno solidarnosti, volje da se radi na tome da budemo jednaki, da imamo jednake uvjete da funkcioniramo i živimo“, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i župan Darko Koren koji je zahvalio svima uključenima u projekt, kao i Gradu Koprivnici, koji je osigurao zemljište, dodavši kako se jedino kroz sinergiju mogu napraviti velike stvari u zajednici.

„Svima su nam danas srca puna, osjećam mnogo pozitivne energije i siguran sam da će ova institucija ispuniti svoju ulogu i očekivanja. Obitelj je osnova svakog društva i svima nam je najvažnija, no suočena je s brojnim rizicima i izazovima te su nam potrebne ovakve ustanove koje će pomoći u njihovom prevladavanju. Važno je osvijestiti ulogu obitelji i dati joj mjesto koje joj pripada te vjerujem kako ovakvi projekti imaju svoje mjesto kao čuvari obitelji u zajednici. Drago nam je vidjeti uspjehe obiteljskih centara koje vode ljudi koji su iznimni požrtvovni i posvećeni svim poslu, što će u konačnici doprinijeti boljoj socijalnoj koheziji u društvu. Ponosni smo što smo partneri na ovom projektu, a na našu podršku možete i dalje računati. Neka to zajedništvo bude zalog za bolju budućnost i buduće suradnje“, poručio je župan Koren.

„Međusobnom suradnjom i koordinacijom ustanova socijalne skrbi, jačanjem rada stručnjaka i poboljšanjem kvalitete postupanja i pružanja usluga krajnjim korisnicima, želimo stvoriti sustav koji je otvoren promjenama. Ova zgrada će zgrada biti ne samo Obiteljski centar, nego i dom onima koji možda dom nemaju. Dom djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, prostor u kojemu će se tražiti savjeti, kuća u kojoj će se učiti, prevenirati probleme i osnaživati obitelj koja je temeljna vrijednost svakog društva. Moramo čuvati obitelj da pružimo podršku onima kojima je to potrebno“, naglasio je ministar Piletić te podsjetio kako su obiteljski centri novim Zakonom o socijalnoj skrbi izdvojeni od dotadašnjih centara za socijalnu skrb, danas Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kao samostalna ustanova, s ciljem jačanja usluga za obitelji na razini lokalne zajednice. Također je istaknuo kako će u novoj zgradi Obiteljskog centra stručnjaci iz sustava socijalne skrbi pružati usluge savjetovanja i edukacije, ali i usluge psihosocijalnih tretmana radi prevencija nasilja u obitelji i obiteljske medijacije.

Prigodnim su se riječima podrške projektu obratili i privremena ravnateljica Obiteljskog centra Ivana Šešo te ravnateljica Razvojne agencije PORA-e KKŽ Melita Birčić, dok su provedene aktivnosti prezentirali Silvija Čavić i Danijel Rušak. Nakon govora i prezentacije održano je svečano rezanje vrpce, čime je nova zgrada Obiteljskog centra i službeno otvorena.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te pročelnici Ana Mlinarić i Tomislav Golubić.

Izvor teksta: Koprivničko-križevačka županija

Foto: Grad Koprivnica

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice