U Koprivnici se održava Konferencija na temu zdravstvene zaštite i uključenosti romske manjine


Objavljeno: 15.03.2017 — Pregledano: 1.085 puta

Grad Koprivnica domaćin je treće međunarodne konferencije u sklopu projekta DEPART i Programa „Europa za građane“ čiji je cilj integracija Roma u lokalne zajednice,  a koja se danas održava u prostorijama Županijske gospodarske komore.

Riječ je o projektu koji je usredotočen na problem integracije Roma u lokalnoj zajednici, a koji ima za cilj doprinos na lokalnoj razini i uključenost predstavnika ciljnih skupina. U sklopu njega provode se radionice i događaji iz različitih aspekata kao što su stambeno pitanje, obrazovanje, socijalna pitanja i zapošljavanje.

Na samom početku konferencije svima prisutnima obratili su se Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika, Sissi Potzinger, vijećnica Grada Graza u Austriji, Vesna Zlicar, predstavnica Općine Maribor u Sloveniji i Željko Oršoš, predstavnik Udruge Roma.

Snaga svake lokalne zajednice, snaga svakog grada i svakog društva se očituje u tome  koliko ima mogućnosti i kolika su prava koje je spreman omogućiti  nacionalnim manjinama  koje ima u svojoj blizini.  Vjerujem da mi u Koprivnici zajedno sa našim partnerima doista radimo jako puno da i pripadnicima romske nacionalne manjine  omogućimo jednaka prava za zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje i stambeno zbrinjavanje.  Tu nas čeka još jako puno koraka, ali vjerujem da će Koprivnica i dalje biti prepoznata kao grad koji je otvorenih ruku  i širokog srca i koji je otvoren prema različitim kulturama i spreman poštivati sve svoje nacionalne manjine – rekao je Mišel Jakšić u svom pozdravnom govoru.

Na konferenciji će biti  obrađene  slijedeće teme: Problemi sa cijepljenjem u romskoj zajednici, Rad romskih udruga na smanjenju nejednakosti u zdravstvenom sustavu, Pomoć u području zdravstvene zaštite u romskim zajednicama (zdravlje i seksualna svjesnost, mjerenje tlaka ili temperature, trudnoća, sustav osiguranja, e-card sustav)…

Nositelj ovog projekta je Grad Graz (Austrija), a pridruženi partneri su Grad Koprivnica, Grad Maribor (Slovenija), Grad Kremnica (Slovačka), Grad Miercurea – Ciuc (Rumunjska), Grad Prato (Italija)  i Grad Pečuh (Mađarska).

Projekt je započeo u siječnju 2016. godine, a trajat će sve do prosinca 2017. godine.

U sklopu aktivnosti planirane su tri konferencije, 21. travnja 2016. održana je prva konferencija u Mariboru u organizaciji Grada Graza zajedno s Gradom Mariborom i EUROPEAN NEIGHBOUR. Glavna tema konferencije bila je „Smještaj za Rome i ostale zajednice“ što predstavlja osnovu za integraciju i inovativan pristup u stvaranju smještajnih kapaciteta ciljne skupine. Konferencija je okupila 125 sudionika iz različitih zemalja.

Druga konferencija održana je 14. studenog 2016. godine u Pečuhu u organizaciji Grada Graza, Grada Pečuha i EUROPEAN NEIHGHBOUR. Glavna tema konferencije bila je „Mogućnosti u obrazovanju i usavršavanju za Romsku zajednicu“ što predstavlja temelj za budući razvitak Romske zajednice. Konferencija je okupila više od 150 sudionika iz različitih zemalja.