HR EN

Grad Koprivnica

U Koprivnici se gradi prva kuća tehnologijom gusto prešane slame

U konstantnoj potrazi za što energetski učinkovitijem i zdravijem načinu života, suočeni smo s novim i inovativnim tehnologijama izgradnje obiteljskih kuća. Dokaz da Hrvatska, pa tako i Koprivnica nimalo ne zaostaju po tom pitanju je i nedavna prezentacija izgradnje kuće tehnologijom gusto prešane slame. Riječ je o objektu, koji je uz Bjelovar, drugi takve vrste u Hrvatskoj, a nalazi se u pitoresknom području Vinice.

U svojevrsnu graditeljsku avanturu krenula je i poznata zagrebačka dizajnerica s koprivničkom adresom Melina Marelja koja je u svojem budućem „slamnatom“ domu ugostila brojne arhitekte, građevinare i potencijalne investitore.

„Odluka da gradimo naš dom upravo od slame krenula je od škole prirodnog graditeljstva na ZMAG-u pod vodstvom Matka Šiška, gdje smo se po prvi puta susreli s gradnjom kuće od balirane slame. Osim gradnje prirodnim materijalima, glinom i slamom, osjetili smo i mikroklimu unutar već gotovih kuća u Vukomeriću te primijetili znatnu razliku u kvaliteti zraka od konvencionalne čvrste gradnje u kojima smo boravili do tada. Od tog je trenutka krenula naša potraga za prirodnim načinom gradnje te korištenjem materijala iz prirodno obnovljivih izvora. Do EcoCocona smo došli sasvim slučajno, putem društvenih mreža. Nakon prvotnog kontakta javila nam se hrvatska arhitektica Marina Zajec koja je partner EcoCocona za Hrvatsku s kojom smo zajedno krenuli u ostvarivanje našeg projekta. Odabirom upravo ovakve gradnje ne radimo samo benefit za sebe već i za okolinu u kojoj živimo. Osim biorazgradivosti slame, znatno manjeg troška energenata na grijanje i hlađenje te korištenjem ostalih održivih materijala u gradnji poput gline i glinene boje za unutarnje zidove u konačnici stvaramo dosta nizak ekološki otisak. Nadam se da ćemo našim primjerom potaknuti i druge ljude da se odvaže krenuti putem održive gradnje“, rekla je Melina.

Prezentaciji ovakve, na neki način „revolucionarne“ izgradnje prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

„Ovo je zaista sjajna stvar i možemo svi zajedno biti sretni i ponosni da imamo ovakve ljude koji razmišljaju van nekih trenutno postavljenih  granica, koji na sebi svojstven način pokušavaju probiti led i olakšati put ostalima, kojih će nadam se u budućnosti biti sve više. Ovaj projekt izgradnje kuće od prirodnih materijala, odnosno slame, je put kojim i mi kao gradska uprava idemo kroz Strategiju zelene infrastrukture grada Koprivnice, a sve kako bismo se što bolje prilagodili klimatskim promjenama“, kazala je zamjenica Ostriž.

Zanimljiv je i podatak, da su se jedini ovakvog graditeljskog izazova prihvatili iz tvrtke Vulkan gradnja d.o.o. iz Reke koji imaju dugogodišnje iskustvo u gradnji stambenih i nestambenih zgrada.

Inače, EcoCocon paneli izrađene su od 98% prirodnih obnovljivih materijala. Čineći ih što bližim prirodi, postiže se visoka kvaliteta unutarnjeg zraka bez emitiranja štetnih tvari. Cijeli sustav je paropropustan – omogućuje izlazak suvišne vlage – i bez toplinskih mostova i hermetički ne ostavlja mjesta za propuh ili plijesan. Prirodni materijali stvaraju zdravu unutarnju mikroklimu s ravnomjernim temperaturama – toplim zimi i hladnim ljeti.

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ćelijskoj strukturi, slama se u građevinarstvu koristi tisućama godina. U kombinaciji sa suvremenom tehnologijom dodatno su poboljšane performanse i  iznimna izolacijska svojstva slame.

 

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice