HR EN

Grad Koprivnica

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnicom i poduzećem Komunalac Koprivnica posadila najveću šumu hrane u Hrvatskoj obilježivši tako Dan planeta Zemlje. Ova šuma hrane, koja će biti javno dostupna studentima i građanima, „niknula“ je na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, kao učinkovit alat prilagodbe na sve jaču klimatsku krizu.

Šuma hrane dinamičan je ekosustav dizajniran da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume u kojoj raste voće, povrće i drugo korisno bilje. Sastoji se od slojeva jestivih biljaka, stabala, grmova i biljaka, pažljivo posađenih kako bi se stvorio održiv i produktivan krajolik. Na 1/10 hektara zemlje sadnjom na permakulturan način može se uzgojiti više od 2000 kg hrane godišnje.

„Prvu smo šumu hrane posadili prošle godine u Koprivnici, središtu Europske Amazone, UNESCO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovaj Dan planeta Zemlje obilježavamo sadnjom najveće šume hrane, čak pet puta veće od prošlogodišnje, sa 150 stabala voćaka i čak 750 sadnica komplementarnog aromatičnog i začinskog bilja, te manjih voćaka i povrtnica. Najljepše od svega je da je zbog sadnje na permakulturan način ona zapravo – samoodrživa“, istaknula je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije prilikom sadnje upriličene u ponedjeljak na Sveučilištu Sjever, posebno zahvalivši Komunalcu na odličnoj suradnji i predanosti ovom velikom i značajnom projektu.

Sadnji šume hrane prisustvovali su i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, gradski pročelnici, ravnatelji gradskih ustanova i osnovnih škola, kao i brojni vrtićarci, učenici i studenti iz Koprivnice.

„Mi u Koprivnici smo izuzetno ponosni na sve iskorake koje radimo, a posebno nas čini ponosnima činjenica da smo lider upravo u zelenim i održivim politikama. Prije 15-ak godina pokrenuli smo projekt, koji se tada zvao Novo lice Koprivnice, a danas se ti rezultati vide u energetskoj obnovi i uštedi, pasivnim zgradama, javnoj rasvjeti, javnom prijevozu putem bicikala i električnih autobusa“, rekao je između ostalog gradonačelnik Jakšić.

 

Direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji Dunja Mazzocco Drvar istaknula je zašto je šuma hrane najbolji način sadnje s obzirom na klimatsku sadašnjost:

„Zelene površine u gradovima jedan su od efikasnijih načina smanjenja toplinskog otoka, a ovako sađene šume i same će sebe očuvati u promijenjenim klimatskim uvjetima. Upravo su ovakve akcije i ohrabrivanje građana da repliciraju šume hrane u svojim domovima koristan alat prilagodbe na klimatsku krizu i sve vremenske ekstreme s kojima se suočavamo“, rekla je Mazzocco Drvar.

Članica uprave Komunalca Dubravka Horvat, objasnila je kako su posađena stabla raznog voća poput jabuka, šljiva, marelica, krušaka, ogrozda te grmova bobičastog voća, ružmarina, lavande, češnjaka, luka, kadife, raznih cvjetnih grmova koji čine jedinstvenu ekološku simbiozu.

Tijekom ove proslave proglašeni su i pobjednici Terrapije 2.0 „Glasaj za Zemlju!“. Nakon prošlogodišnje Terrapije, koja je predstavila prvi hrvatski digitalni Klimatski rječnik, u svom nastavku projekt je usredotočen na pojašnjavanje tematike klimatskih promjena uz poziv na akciju. Studenti Sveučilišta Sjever predstavili su svoje radove, dok je u dvorištu nicala šuma hrane.

Sadnja najveće šume hrane održala se zahvaljujući financijskoj podršci partnera i prijatelja ovog događaja, grupacije Intesa Sanpaolo.

Nakon sadnje održana je i degustacija zdravih proizvoda Podravke d.d. kao jednog od partnera te Smuteka – domaćeg kuteka, restorana zdrave prehrane s koprivničkog placa.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice