U Koprivnici otvoren prvi LIVING LAB u Hrvatskoj i u jugoistočnom dijelu Europe – Izravna ušteda na javnoj rasvjeti


Objavljeno: 12.03.2019 — Pregledano: 496 puta

U utorak, 12. ožujka u večernjim satima u krugu projektnih partnera i suradnika, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, zajedno je s ravnateljem Regionalne agencije Sjever Ivanom Šimićem, svečano otvorio Living LabŽivući laboratorij  Koprivnica, koji je kao takav jedini u jugoistočnom dijelu Europe. Prvi u Hrvatskoj uvodimo ovakvu vrstu suradnje privatnih tvrtki i jedinice lokalne samouprave u području javne rasvjete i pametnih rješenja za gradove.  Na vitalnom području grada Koprivnice, u gradskoj četvrti Lenišće (između ulica Mije Šimeka i Miroslava Krleže), postavljena su testna polja pametne javne rasvjete. Što to konkretno znači za građane. Rasvjeta ima prirodniju boju svjetla (toplo bijela, neutralna bijela), bolju vidljivost i uštedu veću od 60%. Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a projektom operativno upravlja Regionalna energetska agencija Sjever.

„Mi već 10-ak godina stalno tražimo nove iskorake kad je u pitanju energetska učinkovitost i sve što čini jedan grad. Treba nam puno prostora i snage da prezentiramo građanima da je to važno za budućnost našeg grada, njegovo brandiranje, ali i koliko im pomaže u svakodnevnom životu. Sretni smo što su nas prepoznali partneri u ovom projektu Living Lab-a, uloživši 300 tisuća kuna, a to je izravan način štednje na javnoj rasvjeti. Time dokazujemo našu odgovornost prema gradu i građanima,“ izjavio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Uz Grad i REA Sjever, ključnu ulogu zauzimaju tehnološki napredna poduzeća Detas , Horfam , Omega Software,  Elektrokovina Lighting, Energyplus, Lipapromet i LED elektronika kao partneri ovog projekta.

Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne agencije Sjever: „O ovom projektu razmišljali smo nekoliko mjeseci i ono što je nama u stvari bio cilj, je da pokušamo na jedan prihvatljiv način za građane i naše partnere predstaviti koncept „Živućeg laboratorija. Koncept je poseban jer možete osjetiti i vidjeti što netko želi predstaviti. S ovim projektom privukli smo sve partnere i proizvođače Led rasvjete u Hrvatskoj. Mislim da smo uspjeli u onome što smo zamislili, a to nam daje dodatni motiv da tražimo nova rješenja kod korištenja javne rasvjete.“