U Koprivnici održana projektna radionica „SuDjelujte!“


Objavljeno: 22.09.2017 — Pregledano: 553 puta

U petak, 22. rujna 2017.godine, u Koprivnici je održana projektna radionica „SuDjelujte!“ – Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici.

Radi se o trećoj u nizu besplatnih radionica koje organizira Udruga gradova u RH u suradnji s udrugama DOOR, ODRAZ i ZMAG u sklopu projekta ”Participativno upravljanje prirodnim resursima”. Organiziranje transfernih radionica nastavak je projektnih aktivnosti koje su se održavaju u četiri grada (Osijek, Rijeka, Koprivnica i Zadar) s ciljem jačanja kapaciteta gradova, općina i udruga za uspostavljanje sustava izrade i praćenja provedbe javnih politika za upravljanje prirodnih resursa.

Sve prisutne prije početka radionice pozdravio je gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

S aspekta Koprivnice nama je ovo vrlo zanimljiva radionica s vrlo zanimljivom temom jer već dobrih deset godina jako puno radimo na održivom razvoju. Prije tih nekih desetak godina projektom pod nazivom „Novo lice Koprivnice“ krenuli smo putem izgradnje energetski učinkovitih iliti pasivnih zgrada i prebacili se na javni gradski prijevoz putem javnih bicikala, elektro buseva i električnih bicikala. Jedna od najuspješnijih tvrtki u Koprivnici koja se upravo bavi poslovanjem na principima održivog razvoja je naša Udruga UZOR koja je prva u Hrvatskoj pokrenula prikupljanje papira za recikliranje i koja je napravila jedan pilot projekt gdje prikupljaju taj papir sa teretnim biciklima što dokazuje da je nekad dovoljno imati samo veliko srce, malo volje, truda i znanja i da bi se napravilo nešto stvarno veliko, a naši Uzorovci su u tome uspjeli. – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Sudionici iz jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva upoznati su s uspješno provedenim aktivnostima u Velikoj Gorici u sklopu projekta na temu participativnog upravljanja i s primjerima dobre prakse iz EU-a i Hrvatske na području upravljanja prirodnim resursima.

Također, sudionicima su predstavljeni i lokalni primjeri dobrih praksi na području upravljanja prirodnim resursima: „Aktivnosti oko Regionalnog parka Mura-Drava – Dravska Liga“, „Škola za udruge – Grad Lepoglava“ i „Teretnim biciklom do održive zajednice – Uzor Hrvatske, Koprivnica“.

Nakon uspješnih predstavljanja, sudionici su podijeljeni u radne grupe s ciljem usvajanja relevantnih znanja za organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici.

Do sada su takve radionice održane u Osijeku i Rijeci, a nakon Koprivnice slijedi još jedna u Zadru.