U Koprivnici obilježen Svjetski dan prve pomoći


Objavljeno: 08.09.2017 — Pregledano: 866 puta

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, a u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović”, u petak 8. rujna od 10 do 12 sati ispred knjižnice, održano je obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći su nesreće u domaćinstvu koje se odnose na sve iznenadne i neočekivane događaje koji se mogu dogoditi kod kuće i u neposrednoj okolici i uzrokovati ozljede ili smrt.

Klub mladih, liječnik i učenici medicinske škole tom su prilikom održali radionicu o nesrećama u domaćinstvu, zainteresiranim građanima mjerili su tlak i šećer, a dijelili su i prigodne brošure o postupcima prve pomoći te o bolestima srca. Organizirana je i edukacija za djecu o davanju prve pomoći i zaustavljanju krvi iz nosa.

Mjerenju su se odazvali i gradonačelnik Mišel Jakšić i njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te time dali podršku projektu.

Cilj ove akcije bio je povećati  svijest o opasnostima s kojima se naši sugrađani, od najranije do najstarije dobi, mogu suočiti u svojem kućnom okruženju, kao i jednostavnim koracima koje mogu poduzeti kako bi se mogli nositi s takvim svakodnevnim izvanrednim situacijama.

Domovi se često percipiraju kao sigurna mjesta, ali nažalost u njima se događa 80% svih nesreća, i to najčešće u dnevnoj sobi. Samo u Europi, svake godine preko 3 milijuna ljudi strada u svojem domu, od kojih više od 7.000 sa smrtnim posljedicama.

Promicanje kulture sigurnosti i prevencija mogu smanjiti većinu ozljeda i nesreća u kući. Prva pomoć je početni korak u poduzimanju učinkovite i brze akcije koja pomaže smanjiti ozbiljne ozljede i poboljšati šanse za preživljavanje.