U gradskom parku svečano otvorena ljuljačka namijenjena djeci s invaliditetom


Objavljeno: 14.09.2017 — Pregledano: 945 puta

U gradskom parku u Koprivnici, jučer je svečano otvorena ljuljačka namijenjena djeci s invaliditetom.

Akciju za prikupljanje sredstava za kupnju ljuljačke pokrenula je Udruga volontera Podravke „Puls“ u suradnji  s koprivničkom udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ u veljači ove godine i to humanitarnom akcijom „Ljuljanje bez granica“. U sklopu te akcije financijska sredstva prikupljanja su na raznim manifestacijama održanim u Koprivnici, Virju i Đurđevcu, ali i unutar Podravke.

U suradnji s Gradom Koprivnica ljuljačka je postavljena na novo koprivničko igralište u gradskom parku.

Ljuljačka je kupljena prikupljanjem humanitarnih priloga, te je tu pokazana jedna humana nota Koprivničanaca. Ono što je vrlo bitno je to da je ljuljačka uklopljena u ovo novo igralište. Time dajemo poruku da smo mi grad djece i grad jednakih mogućnosti. – rekla je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

Ljuljačka je prilagođena djeci u invalidskim kolicima koja se sa svojim pomagalom mogu, bez fizičkog podizanja i pomoći drugih, dovesti na ljuljačku preko rampe te sigurno i kvalitetno uživati u igri.

Jako smo zadovoljni ishodom, postigli smo svoj cilj. Prikupili smo, unutar tri mjeseca koliko je trajala humanitarna akcija, skoro 14 tisuća kuna, koliko je bilo potrebno za kupnju i montiranje ove ljuljačke. – rekla je volonterka Udruge „Puls“ Iva Trtanj.

Gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio se na trudu Udruzi za osobe s invaliditetom „Bolje sutra“, Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ i Udruzi volontera Podravke „Puls“ – Znamo da se za takve akcije treba jako dobro organizirati, a oni su opet pokazali da su vrsni organizatori. Ovo je jedna jako lijepa i jako pozitivna priča i drago mi je da na ovaj način jedan novi duh koji smo dali našem parku s novim sportskim i dječjim igralištem te atletskom stazom nadopunjujemo i ljuljačkom za one kojima život možda nije dao jednaku priliku za igru i za osobno napredovanje.

Nosivost ljuljačke je 70 kilograma, a uskoro će kraj nje biti postavljena i pločica upozorenja kako bi se njome svi ispravno koristili.

Sanjala sam i dosanjala da djeca s teškoćama, posebno djeca u kolicima, imaju prilagođenu ljuljačku koja je njima primjerena, kako bi mogla ravnopravno sudjelovati u igrama sa svojim vršnjacima. Ljuljačka nije za odrasle osobe osim ako nemaju 70 kg plus kolica, dakle ne smije se zloupotrebljavati.  Moj apel je svima onima koji će vikendom izlaziti da evo tu ljuljačku ipak ne diraju da je ne oštete jer smo stvarno teškom mukom došli do nje i bilo bi mi stvarno žao da se ljuljačka potrga. – poručila je predsjednica Udruge „Bolje sutra“  Marija Mraz.