HR EN

Grad Koprivnica

U Galeriji Koprivnica otvorena je izložba „ONI I MI – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici“

U Galeriji Koprivnica, večeras je pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije svečano otvorena izložba „ONI I MI – Povijest javnog zdravstva u Koprivnici i okolici“. Otvorenju je, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, u ime Grada Koprivnice prisustvovala zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

„Bez zdravstvenog sustava i zdravstvenih djelatnika, uistinu se ne možemo štititi i brinuti o svome zdravlju“, rekla je u obraćanju okupljenima zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec. Pritom se zahvalila svim djelatnicima Muzeja grada Koprivnice koji nam tijekom cijele godine priređuju kulturne „poslastice“ te svima koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe

Izložbu je otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Izložba predstavlja razvoj zdravstva uz poseban naglasak na područje Podravine, ali i zdravstvo u svakodnevnom životu tijekom 19. i 20. stoljeća, narodnu medicinu, vjerovanja i praznovjerja vezana uz bolesti i njihovo liječenje, održavanje osobne higijene i higijene doma, utjecaj djelovanja Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar na svakodnevni život stanovnika Koprivnice i okolice te suvremeno poimanje zdravstva u medijima kroz estetske i semantičke analize edukativnih filmova, savjeta i slogana. Danas pojam javnoga zdravstva označava sadržaje i zadatke koje bi u zaštiti zdravlja trebala osigurati država. U ranijim razdobljima ona je bila odgovorna samo za prevenciju bolesti te skrb o siromašnima i nemoćnima da bi se danas ta odgovornost odnosila i na organiziranje zdravstvene službe i ukupnu zdravstvenu zaštitu kako ne bi postojali „oni“ i „mi“ nego samo zdravlje dostupno svima.

Za posjetitelje izložba ostaje otvorena do 25. listopada 2020. godine.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice