HR EN

Grad Koprivnica

Rudolf Horvat

U Galeriji Koprivnica otvorena izložba Hrvatski povjesničar Dr. Rudolf Horvat (Koprivnica, 14.3. 1873. – Zagreb, 25.5. 1947.) život i djelo

U Galeriji Koprivnica otvorena je (24. lipnja) i traje do 25. srpnja izložba „Hrvatski povjesničar Dr. Rudolf Horvat (Koprivnica, 14.3. 1873. – Zagreb, 25.5. 1947.) život i djelo“, a u povodu 75. godišnjice njegove smrti.

Ovu tematsku i memorijalnu izložbu su zajednički organizirali Muzej grada Koprivnice, Gradski muzej Varaždin i Muzej Međimurja Čakovec, a autori stručne koncepcije izložbe i tekstova u katalogu – Dr. Rudolf Horvat i Koprivnica, Dr. Rudolf Horvat i Varaždin i Dr. Rudolf Horvat i Međimurje – su iz tih ustanova, Dražen Ernečić, viši kustos, Spomenka Težak, muzejska savjetnica i Ana Šestak, viša kustosica.

Ravnatelj Muzej grada Koprivnice dr. Robert Čimin pozdravio je prisutne na otvorenju i u govoru naznačio važnost odnosa povjesničara dr. Rudolfa Horvata kao promicatelja ne samo povijesti gradova već i baštine u najužem smislu riječi i osnivača Muzeja grada Koprivnice dr. Leandera Brozovića i zaključio da se na pročelju muzeja danas nalaze spomen – ploče njima u spomen.

O dr. Rudolfu Horvatu kao hrvatskom povjesničaru i njegovu doprinosu povjesnicama hrvatskih gradova, krajeva i regija te odnosu prema rodnom gradu govorio je Dražen Ernečić ustvrdivši kako je Horvat u svom polustoljetnom radu stvorio ogroman pisani i govorni opus: objavio je 56 knjiga iz hrvatske povijesti, u brojnim i raznim novinama i stručnim časopisima objavio je više od 1200 povijesnih članaka te održao više od 2000 predavanja. U svom rodnom gradu održao je desetak predavanja i to najčešće prilikom obilježavanja važnih obljetnica iz koprivničke i hrvatske povijesti, a napisao je i objavio prvu knjigu iz povijesti Koprivnice: Poviest slob. i kr. grada Koprivnice, Zagreb, 1943.

O odnosu dr. Rudolfa Horvata i Međimurja govorila je Ana Šestak istaknuvši da je upravo na temelju Horvatove knjige Povjest Medjumurja 1907./08. Horvat bio angažiran od gradskih poglavarstava Koprivnice i Varaždina 1909. godine kao relevantan povjesničar za pisanje povijesti i tih dvaju gradova no da su knjige sticajem okolnosti objavljene puno godina poslije.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini govorio je o kontinuitetu muzejske suradnje između Varaždina i Koprivnice te naglasio kako istraživanja baštine nikada ne prestaju i kako je to temeljni zadatak baštinskih ustanova te da to potvrđuje i činjenica da su po objavljivanju knjige Kulturna povijest grada Varaždina 2020. godine otkriveni novi rukopisi dr. Rudolfa Horvata o Varaždinu što će zasigurno biti objelodanjeno u drugom i proširenom izdanju navedene knjige.

Kao povjesničar napisao je i brojne knjige o povijesti hrvatskih gradova a među njima i Povijest grada Varaždina za koju je dovršio rukopis 1936. no knjiga je objavljena 1993. godine te također i rukopis 1938. za knjigu Kulturna povijest grada Varaždina koja je objavljena 2020. godine.

Od posebnog su političkog i društvenog značaja bile i njegove knjige Povjest Medjumurja, 1908., i pretisak te knjige Poviest Međimurja, 1944., koje su u kontekstu vremena poslužile argumentaciji da je Međimurje oduvijek bilo hrvatsko. Ova knjiga objavljena je u najnovijem pretisku Matice hrvatske Čakovec 1993. godine.

Izložbu je proglasila otvorenom zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž.

U rujnu i listopadu ove godine izložba će gostovati i u muzejskim ustanovama Varaždina i Čakovca.

Projekt je realiziran sredstvima Grada Koprivnice, Muzeja grada Koprivnice, Gradskog muzeja Varaždin i Muzeja Međimurja Čakovec.

Tekst i fotografije: Muzej grada Koprivnice

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice