HR EN

Grad Koprivnica

U Galeriji Koprivnica otvorena izložba „Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora“

U organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, Muzeja grada Šibenika i Muzeja grada Koprivnice, večeras je u Galeriji Koprivnica otvorena izložba „Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora“.

Izložba prezentira rezultate arheoloških istraživanja podmorskog  lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera.

Brod je otkriven 1972. godine, kad je tijekom kočarenja slučajno podignut dio njegova tereta. S otkrivanjem broda započelo je i otuđivanje nalaza, koje  je nastavljeno do prijave nalazišta arheolozima 2002. godine, kada je u pijesku zatečeno samo manje željezno sidro i ostaci drvene ambalaže. Premda su svi površinski predmeti bili otuđeni, već su prvi arheološki zahvati dali naslutiti da dublji slojevi pijeska još uvijek kriju bogate ostatke.

Bez obzira na stupanj devastacije lokaliteta, rezultati istraživanja pružili su uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, ali i u pomorsku trgovinu i prilike na Jadranu tijekom tog razdoblja. Izložba je  koncipirana da prenese značenje i bogatstvo pronađenog materijala, također da se obrati pozornost na devastaciju arheološkog nalazišta i usprkos tome, vrijednost samog istraživanja.

U ime Grada Koprivnice izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž uz koju su bili i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, autorica izložbe Vesna Zmaić Kralj iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Marina Lambaša iz Muzeja grada Šibenika.

Izložba, u skladu s trenutno važećim epidemiološkim mjerama, ostaje otvorena do 4. travnja 2021. godine, a realizirana je sredstvima Koprivničko- križevačke županije i Grada Koprivnice.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice