Tradicionalnim podravskim doručkom počelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja


Objavljeno: 18.05.2019 — Pregledano: 289 puta

U Podravini, poznatoj kao kraju u kojem se fino i ukusno jede, tradicijski podravski doručak fruštik jedan je od obroka kojeg su pripremale bake, a danas se spominje kao dio zdravog obroka. Za doručak su pripremale tople, svježe pripremljene obroke poput raznih kaša, jela od tijesta, kravljeg mlijeka te sezonskog voća. Stoga su stručnjaci Muzeja grada Koprivnice u suradnji sa kulinarskim majstorima Podravke, pripremili građanima povodom početka obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, nekoliko vrsta autentičnom podravskog doručka – Prežgana juha, Bijeli žganci s lukom, špekom i vrhnjem, Bučnica s makom, Zlevanka, Makvići, Štrukli s sirom i jabukom, Domaći Kruh kukuruzni i bijeli, Kukuruzni žganci s čvarcima ili kosanom masti te Digani kolač s pekmezom od šljiva.

(PREH)HRANA 24. edukativna muzejska akcija, također je dio obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u kojoj su sudjelovali i učenici 3.c razreda koprivničke Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ s razrednicom Đurđicom Pošta izložbom drvenih uporabnih predmeta za pripremu podravskih jela.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Melita Samoborec uz brojne građane, svojim su sudjelovanjem dali podršku očuvanju podravske tradicije.