HR EN

Grad Koprivnica

Natjecanje OŠ Đuro Ester

Tehnologija na OŠ „Đuro Ester“ oživjela županijsko natjecanje iz tehničke kulture

U petak 05. veljače 2021. godine Osnovna škola “Đuro Ester„ Koprivnica bila je organizator 63. županijskog natjecanja mladih tehničara. Na natjecanju je sudjelovalo šest škola i Zajednica tehničke kulture iz Križevaca. Ukupno 32 učenika.

Sudionici su bili učenici 5., 6., 7. i 8. razreda, a natjecali su se u ukupno 10 kategorija i to maketarstvo i modelarstvo; graditeljstvo; obrada materijala; strojarske konstrukcije; elektrotehnika; robotika; robotsko spašavanje žrtve; fotografije; automatika i modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina.

Natjecanje se sastojalo od tri dijela. U prvom dijelu natjecanja učenici su pisali test znanja, nakon čega je uslijedila izrada praktičnog rada ovisno o kategoriji u kojoj su se učenici natjecali, a na kraju prezentacija rada.

Biti domaćin natjecanja privilegija je i čast, ali u ovo vrijeme pandemije i online nastave dodatni je izazov. Koprivničko-križevačka županija, radi mjera sigurnosti i poštivanja epidemioloških mjera, donijela je odluku da se sva natjecanja do daljnjega provode online pa tako i 63. natjecanje mladih tehničara iz područja tehničke kulture. S obzirom da smo izabrani kao domaćin, krenuli smo u organizaciju i potajno se nadali da će se tako kompleksno natjecanje ipak održati uživo. Do toga na žalost nije došlo – poručili su iz škole.

Kao prvi korak u procesu organizacije natjecanja stvorena je grupa mentora učenika, koji su pozvani na županijsko natjecanje i organizatora natjecanja. Snimljen je i kratki edukativni video uradak s uputama kako će se koristiti Office 365 – Teams za provedbu natjecanja.

U samom je početku bilo dosta upitnika vezanih za provedbu natjecanja jer smo među prvima koji tako nešto trebaju odraditi. Da bi upitnika bilo što manje, tjedan dana prije samog natjecanja odrađen je probni sastanak s detaljnim uputama mentorima kako će se natjecanje odvijati. Prikupljene su e-adrese svih natjecatelja. Natjecatelji su dan prije samog natjecanja dodani u svoje grupe na Teamsu. Na sam dan natjecanja županijsko povjerenstvo redovito se, prema vremeniku, u zakazano vrijeme uživo javljalo mentorima s detaljnim smjernicama, dok se učenike pratilo u deset različitih kategorija na deset prijenosnih računala sa slušalicama kako se ne  bi ometao rad ostalih natjecatelja. S učenicima se komuniciralo putem chata – objasnili su u školi.

Natjecanje se vrednovalo na tri razine: test, praktičan rad i prezentacija rada. Svaki je natjecatelj putem svojeg tableta ili prijenosnog računala u svakoj razini bio praćen od strane povjerenstva. Da se to uistinu i događa mentori su mogli vidjeti na velikom pametnom ekranu na kojem su se izmjenjivali prijenosi u realnom vremenu s dvije kamere koje su bile postavljene u toj učionici.

Učionica prepuna tehnologije i produžnih kablova postala je živo biće čiji su udovi bili mentori i natjecatelji cijele naše županije. Istovremeno se tijekom dana u našoj školi izvodila nastava 28 razrednih odjeljenja i natjecalo se naših osam učenika. Sva tehnologija škole koja je dobivena iz Pilot projekta e-Škole, Škole za život, MZO-a i ostalih projekata u koje smo uključeni bila je iskorištena i veoma korisna. Sustav Office 365 – Teams izdržao je cjelodnevno natjecanje online s malim poteškoćama koje su normalne u virtualnom svijetu, a nakon objave rezultata natjecanja natjecatelji i njihovi mentori bili su zadovolji – zadovoljno su zaključili organizatori.

Hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješno održanom natjecanju!

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice