HR EN

Grad Koprivnica

Studijsko putovanje “Latica” u Španjolsku u sklopu EU projekta

Od 8. do12. listopada 2022. predstavnici prijavitelja i partnera posjetili su gradove Valenciju i Gandiju. Domaćin je bila Fundació Espurna kao primjer dobre prakse u pružanju inovativnih socijalnih usluga i razvijenog društvenog poduzetništva. Prezentiran je koncept, poslovni model i metodologija rada Zaklade koja omogućuje pravo na samostalan život uz podršku osoba s intelektualnim teškoćama i uključivanje na tržište rada. Kroz programe koje provode korisnicima je omogućena potpuna uključenost i autonomija u zajednicu kao i samo organizirano stanovanje uz podršku u stambenim zajednicama. Zaklada Espurna osnovana je 1996. godine u svrhu promicanja socio-radne integracije osoba s intelektualnim teškoćama, usmjeravanja korisnika u potrazi za istinskom srećom, poticanje socijalne, obrazovne i radne uključenosti. Svaka osoba zaslužuje priliku na radnu obuku prema potpunoj integraciji u društvo i neovisnost. U Zakladi djeluju poseban Centar za zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama kroz razne programe usavršavanja za osnovnu kvalifikaciju, Centar za radnu okupaciju, Dnevni centar, Centar za ranu intervenciju, Centar za individualnu fizikalnu rehabilitaciju i terapiju kroz sportsko-rekreativne aktivnosti.

Zaklada svoje korisnike zapošljavaju u velikim društveno-odgovornim poduzećima. Zaposleni korisnici rade u pogonima pod nadzorom vlastitog mentora. Neki od primjera: tvornica madraca, podnica, izrađivanje i pakiranje predmeta od keramike, izrada keramičkih pločica (većinom tradicijski mozaik), pakiranje proizvoda poput slatkiša, šivanje vrećica, dijelova za torbe te oslikavanje torbi prema željama naručitelja. Zaposlenjem im je omogućeno temeljno pravo na rad i samim time osjećaju se korisnima, stječu samopouzdanje i osobni razvoj. Centar za radnu okupaciju pruža usluge radne terapije te osobnu i socijalnu prilagodnu osoba s invaliditetom kada se zbog stupnja invaliditeta ne mogu uključiti na tržište rada. Centar za ranu intervenciju osnovan je 2007. godine s ciljem što prije odgovoriti na potrebe djece s teškoćama u razvoju. U Centru rade stručnjaci logopedi, fizioterapeuti, socijalni radnici, psiholozi te radni terapeuti.

Dnevni centar pruža uslugu sveobuhvatne skrbi tijekom dana i uključuje: radnu terapiju, glazbenu terapiju, logopeda, sportske aktivnosti i kvalitetno organizirano slobodno vrijeme i aktivnosti s ciljem da steknu najvišu razinu osobnog razvoja i integraciju u društveni život.

Program obuke za osnovne kvalifikacije pruža osposobljavanje za tri strukovna programa: osnove kuhanja, osnove restoranskog i barskog posluživanja u vlastitom restoranu i osposobljavanje za ručnu i strojnu izradu keramičkih proizvoda.

Program traje 3 godine nakon završene srednje škole po posebnom prilagođenom programu.

Zaklada Espurna savršen je primjer pružatelja socijalnih usluga, organiziranog stanovanja, zapošljavanja i društvenog poduzetništvo za osobe s intelektualnim teškoćama.

Izradili su sofisticirani vlastiti informacijski sustav za praćenje svih korisnika i zaposlenika te organiziranje poslova i koordinaciju svih aktivnosti.

Na nama je da sve viđeno pokušamo primijeniti odnosno barem neke segmente s ciljem da postanemo što bolji pružatelji socijalnih usluga.

Projekt „Moć znanja – zalog budućnosti Latica“ provodi Udruga za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama „Latice“ u partnerstvu s Gradom Koprivnicom i Udrugom za terapijsko jahanje Osmijeh.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 442.044,82 HRK (58.669,43 EUR)

Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 375.738,10 HRK (49.869,02 EUR) i Državnog proračuna u iznosu od 66.306,72 HRK (8.800,41 EUR).

Razdoblje provedbe: 23. lipnja 2022. – 23. prosinca 2023.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tekst i foto: Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice”

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice