HR EN

Grad Koprivnica

Provedene aktivnosti u okviru Projekta LORA u Područnoj školi Jagnjedovec

Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski sudjeluje u projektu „LORA – laboratorij održivog razvoja“ u sklopu natječaja udruge Bioteka. Projekt je odobren u listopadu 2019. Ukupna vrijednost mu je 1.276.856,40 kuna, od čega 1.149.170,76 kuna financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Školi je projektom osigurana edukacija voditelja i potpora od 5.000 kuna za sufinanciranje nabave opreme.

Projekt se od listopada 2019. provodio u Područnoj školi Jagnjedovec. Planirani ishodi su unaprjeđeno postojeće znanje i vještine djece, razvijenije neformalno, informalno, grupno i mentorirano učenje kroz projektni rad, integrirani elementi održivog razvoja u svakodnevicu, usvojena znanja o toleranciji i ravnopravnosti, ostvarena suradnja s društvenom zajednicom te uvedena praksa održivog razvoja u školske procese.

Također planiran je inspirativan i jedinstven obrazovni program za održivi razvoj, modeliran sukladno potrebama škole.

Zanimljivu šestodnevnu edukaciju u sklopu projekta pohađala je učiteljica Petra Vedriš koju je u realizaciji projekta naslijedila učiteljica Martina Andrašić. Učiteljica Martina podučava dvanaest učenika u četverorazrednoj kombinaciji i svi su učenici aktivno uključeni u projekt. S obzirom na otegotne okolnosti koje su obilježile tijek nastavne godine: lockdown, online nastava kao i brojna ograničenja projekt se ipak uspješno privodi kraju.

Uz edukaciju, udruga Bioteka nabavila je vrijednu opremu i edukativni materijal koji će učenici godinama koristiti.

Uz pomoć  mještana, roditelja, poslovnih partnera, domara i drugih zaposlenika škole, u školskom dvorištu postavljen je paviljon u kojem je radni prostor za izvanučioničke aktivnosti.

Provedene su i dvije od pet planiranih radionica u projektnom ciklusu. Prvu, oslikavanje kutija za edukativni materijal, je vodila Đurđica Pošta, učiteljica gošća. Kao motiv izabrano je začinsko i ljekovito bilje kao uvod u drugu radionicu.

Tijekom druge radionice, održane u novopostavljenom paviljonu, učenici su upoznali neko od začinskog bilja, njegovu uporabu i način uzgoja. Učilo se saditi u prikupljene starinske posude, a biljke su stavljene i u ukrasne viseće posude od prirodnog materijala. Logističku potporu osigurala je, spremačica Mirela Cvrtila koja se brinula i za okrijepu sudionika. Radionicu je vodila ravnateljica i biologinja Gordana Gazdić-Buhanec.

Dio biljaka se posadio u viseće sandučiće, a dio će biti posađen u povišenu gredicu u zemlji.

Slijede zanimljive radionice s novim didaktičkim materijalom. Projekt završava krajem studenoga kada ćemo podnijeti cjelokupno izvješće.

Tekst i fotografije ustupila Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice