HR EN

Grad Koprivnica

Promocija knjige u AK galeriji

Promocija knjige “Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja”  

  • srijeda, 11. 3. 2020. / 18 sati
  • AK Galerija, Koprivnica

Na promociji će govoriti autorice knjige Ana Kutleša i Vesna Vuković (BLOK)  

U srijedu 11. ožujka u 18 sati u koprivničkoj AK galeriji održava se promocija knjige ”Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja” u izdanju BLOK-a (Lokalna baza za osvježavanje kulture).
Knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kustoskog kolektiva BLOK kojima su u razdoblju 2016. – 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja koje je djelovalo od 1929-35. godine, a čiji su članovi bili slikari Krsto Hegedušić, Vinko Grdan, Leo Junek, Oton Postružnik, kipari Antun Augustinčić i Frane Kršinić , arhitekt Drago Ibler i drugi.  Grupa Zemlja bila je veoma značajna i za osnivanje seljačke slikarske škole u Hlebinama odnosno stasanje prvih umjetnika naive Ivana Generalića i Franje Mraza.

Publikacija s kojom ćemo se upoznati koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. Istraživanje iz kojeg je proizašla knjiga zbog svog je suvremenog pristupa ovom historijskom slučaju već donijelo međunarodno priznanje: njemačka zaklada Hans und Lea Grundig dodijelila je BLOK-u nagradu za najbolji projekt u kategoriji povijest umjetnosti/medijacija.

Na promociji će govoriti autorice knjige Ana Kutleša i Vesna Vuković (BLOK).

Iz recenzije Petra Preloga:
“Knjiga Problem umjetnosti kolektiva–slučaj Zemlja donosi dubok uvid u pojedine dijelove društvenog konteksta postojanja Udruženja umjetnika Zemlja i važan je prinos poznavanju povijesti ove važne međuratne umjetničke skupine. Tekstovi o radničkom i socijalističkom pokretu u Hrvatskoj te o seljačkom i nacionalnom pitanju predstavljaju relevantan povijesni okvir, dok se u onima koji se izravno dotiču Zemljina društveno angažiranog djelovanja analiziraju i tumače problemi koji su presudno utjecali na obilježja njezinih ciljeva. Opća ekonomska kriza u tadašnjem kapitalističkom društvu, vrijeme diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića, veze Zemljinih protagonista s ilegalnom Komunističkom partijom, teški životni uvjeti zapostavljenih slojeva stanovništva u gradu i na selu, „sukob na književnoj ljevici“ – sve su to teme koje autori ove knjige s pravom smatraju ključnima za ispisivanje Zemljine povijesti. Pritom su naznačene i mogućnosti novih tumačenja pojedinih idejnih pretpostavki i obilježja Zemljina djelovanja, od Krležine i Cesarčeve uloge u oblikovanju Zemljine ideološke razine, do pitanja o njezinu avangardnom položaju u međuratnoj umjetnosti. Sve navedeno svjedoči o tome da je ovom knjigom – objavljenom devet desetljeća nakon Zemljina osnutka – relativno velik i značajan korpus studija o Zemlji dobio relevantnu nadopunu i otvorio nove mogućnosti tumačenja ove važne pojave u hrvatskoj modernoj umjetnosti.”

izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture
urednice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković
autorice tekstova: Ivana Hanaček, Vida Knežević, Ana Kutleša, Nikola Vukobratović, Vesna Vuković
dizajn: Nina Bačun i Roberta Bratović (OAZA)
lektura: Nikola Ptić
recenzenti: dr. sc. Petar Prelog i Stefan Gužvica
Publikacija je izdana u okviru programa „Mikropolitike – Mit o univerzalnom gledatelju: pogled unazad”.

BLOK je kustoski kolektiv koji djeluje na sjecištu umjetnosti, urbanog istraživanja i političkog aktivizma. Njihovi su projekti zamišljeni i realizirani kao platforme za udruženi rad umjetnika, kustosa, istraživača, političkih aktivista i svih zainteresiranih za politiku prostora, proizvodnju zajedničkog, demokratizaciju kulture te za refleksiju umjetničkih praksi iz perspektive njihovih društvenih i proizvodnih uvjeta.
Djelujući kontinuirano od 2001. godine [BLOK] je koncipirao i producirao projekte u javnom prostoru, predavanja, izložbe, dugoročne istraživačke projekte, publikacije, kao i sudjelovao u javnoj raspravi oko neoliberalne transformacije javnog prostora i institucija te u borbi za njihovu demokratizaciju.
Od 2016. godine kolektiv vodi BAZU, prostor za produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam.

Događanje sufinanciraju:
Grad Koprivnica
Ministarstvo kulture RH
Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice