HR EN

Grad Koprivnica

Proglašeni dobitnici Naj dječjeg djela

Projekt je to Dječjeg gradskog vijeća Grada Koprivnice i Društva Naša djeca Koprivnica koji se provodi od 2015. godine, a dodjelom nagrada Naj dječje djelo nastoji se inspirirati djecu i njihove učitelje, stručne suradnike, ravnatelje, voditelje, roditelje i ostale važne osobe u životu djeteta u činjenju dobrih djela, osobito u vršnjačkom pomaganju, pomaganju starijim osobama, pomaganju osobama s invaliditetom i ranjivim skupinama te promicanju dječjih prava i osnaživanju dječjih sposobnosti.

Velika promjena ove godine jest da su dječji gradski vijećnici na posebnoj sjednici odabrali dobitnika glavne nagrade, a pobjednik je odabran već u prvom krugu glasovanja. Naime, u konkurenciji su bili Patricija Car iz Osnovne škole Podolice, Šimun Vidaković iz Osnovne škole Đuro Ester, Taša i Zoja iz Osnovne škole Đuro Ester, grupa učenika iz sedmog i osmog razreda Osnovne škole Đuro Ester, učenici četvrtog razreda Osnovne škole Braća Radić i učenici sedmog razreda Osnovne škole Braća Radić.

Svečanost dodjele održana je u Osnovnoj školi Podolice, a kako nam je kazala zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, riječ je o nagradi koja pobuđuje solidarnost među djecom.

“Djeca iz gradskih škola međusobno se kandidiraju, a do sada je nagrada bila zamišljena u obliku izleta za pobjednike. Ove godine smo promijenili način dodjele nagrada pa tako svako dijete koje sudjeluje dobije i osobnu nagradu, ali nagrada je i vaučer u iznosu od 1.000 eura te pobjednici određuju u koju će humanitarnu svrhu utrošiti tu nagradu. Riječ je o “šalji dalje” momentu dobrog djela, a ujedno se promoviraju i dobra djela naše djece”, rekla je Ostriž.

Predsjednica koprivničkog Društva Naša djeca Jadranka Lakuš istaknula je kako se nagrada dodjeljuje sedmi put.

“Najveće je to priznanje u našem gradu za dječju humanost, plemenitost i nesebičnost. Također, razvijamo toleranciju i međugeneracijsku solidarnost. Jedinstvena je ovo priča u Hrvatskoj, ne samo zato što smo ustrajni u tome, nego jer imamo čast i zadovoljstvo da nam je Grad Koprivnica pokrovitelj koji i financijski nagrađuje djecu što je možda i dodatan motiv. No, prvenstveno djecu zadovoljava javno priznanje i često znaju reći kako puno toga dobrog rade, a o njima se piše samo kad nešto ne valja. Moramo naglasiti kako su djeca u ovom gradu jako dobrog i velikog srca te tijekom godine naprave puno dobrih djela pa je red da ih zbog toga i nagradimo”, kazala je Lakuš.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a rekao nam je kako je Koprivničko-križevačka županija protekle godine dobila status “prijatelj djece” te da podupiru sva dječja djela i volonterizam.

Kao što smo već spomenuli, ove su godine pobjednika birali dječji gradski vijećnici, a više o tome kazao nam je dječji gradonačelnik Marin Sabol.

“Kao Gradsko vijeće motiviramo djecu, a naša je uloga odabrati pobjednika. Prije je povjerenstvo bilo sačinjeno od odraslih i djece, a sada su o pobjedniku odlučivali samo dječji vijećnici. Puno nam to znači jer smo imali osjećaj kao da djeca biraju za djecu”, kazao je.

Nagrada Naj dječje djelo zaključno je dodijeljena učenicima sedmog razreda Osnovne škole Braća Radić, a učenik Gabriel Mađerić pojasnio nam je i koje su to dobro djelo učinili.

“Svaki sat razrednika sakupljali smo plastične boce te smo ih onda odnijeli u trgovinu i tako smo skupili novac za drvenu igračku koju smo poklonili Odjelu pedijatrije Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Važno je biti dobar jer tako pokazujemo koliko se žrtvujemo, ali i da smo svi mi samo ljudi”,  zaključio je.

Dodajmo i kako su svim prijavljenim učenicima čija su dobra djela predložena za nagradu dodijeljene pohvalnice.

Izvor: Drava.info

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice