HR EN

Grad Koprivnica

PRIOPĆENJE gradonačelnika grada Koprivnice Mišela Jakšića – Ekonomske i gospodarske mjere Grada Koprivnice za ublažavanje posljedica izazvane koronavirusom

Svjesni trenutačnog stanja i situacije u cijeloj zemlji, ali i u EU i svijetu, Grad Koprivnica poduzima brojne korake kojima nastoji ublažiti posljedice krize na naše gospodarstvo, naša poduzeća i obrte koji su najviše pogođeni ovom krizom. Ovim mjerama nastojimo s naše strane, u djelokrugu naše nadležnosti, osigurati ublažavanje posljedica udara na poduzeća i obrte, na održavanje čim većeg broja radnih mjesta i plaća radnika, kao i na život naših građana koji su najviše pogođeni korona-krizom.

Gradonačelnik Koprivnice, zajedno sa svojim timom, pripremio je i predlaže Gradskom vijeću set razrađenih mjera koje se odnose na građane i gospodarske subjekte koji su pogođeni novonastalom krizom uzrokovane koronavirusom. To je sljedeći set mjera koje će trajati za cijelo vrijeme korona-krize:

Svi pogođeni poslovni subjekti neće plaćati porez na korištenje javnih površina.

Plaćanje komunalne naknade se oslobađaju sve firme i obrti koji su pogođeni krizom.

Svim pogođenim poduzetnicima neće se obračunavati odvoz komunalnog otpada.

Svim pogođenim zakupcima koji imaju zakupljeni prostor u sustavu Grada i Komunalca neće se naplaćivati najam za period trajanja mjera.

Svim korisnicima Doma mladih, najmoprimcima, neće se naplaćivati najam.Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta.

Posebna briga će se voditi o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja zaraze  koronavirusom  ostali  bez  posla  ili bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću. Takvim roditeljima Grad Koprivnica pokrit će trošak smještaja u vrtićima na području grada kao i troškove čuvanja djece u obrtima za čuvanje djece (dadilje).

Obrtima za čuvanje djece neće se umanjivati iznos sufinanciranja od strane Grada za mjesec ožujak. U svrhu očuvanja radnih mjesta u obrtima, vlasnicima obrta nakon prijave mjere HZZ-a, Grad Koprivnica će nastaviti sufinanciranje iako u obrtu neće djece.

Trošak prehrane u školama za roditelje će se također umanjiti, odnosno roditelji neće plaćati trošak prehrane u školama tako dugo dok će se nastava provoditi od kuće.

Umjetnička škola „Fortunat Pintarić“ neće naplaćivati školarinu za vrijeme trajanja mjera.

Uz ove aktivne mjere gradske politike pomoći pokrenut je i Koprivnički plac online kao zajednički projekt Komunalca i naših OPG-ova kako bi se u ovim izvanrednim okolnostima našim građanima osigurali kvalitetni, domaći proizvodi, a našim OPG-ovima mogućnost plasmana vlastitih proizvoda na našem području.

Osnovan je poseban Gospodarski fond “anti-korona” kojim će se osigurati gospodarska stabilnost za krizom pogođen djelatnosti. U fond će ući proračunska sredstva dosadašnjim preraspodjelama na stavkama nabava, manifestacija, programa, troškova dvorana i sl. U ovom trenutku Fond raspolaže s 3 milijuna kn. U suradnji s našim Udruženjem obrtnika i ostalim gospodarskim udruženjima pripremamo kriterije potpora za pogođena poduzeća. Osim toga, u stalnom smo kontaktu sa svim ostalim koprivničkim gospodarskim subjektima radi uvida u sve gospodarske okolnosti, svjesni da ova korona- kriza neće vječno trajati.

U stalnoj smo konzultaciji s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Koprivnice, zajedno s njim pripremamo u najkraćem mogućem roku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će biti predloženo i smanjenje naknade vijećnicima, dužnosnicima i svim ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama.

Svjesni stanja u kojem trenutno radimo i živimo, ali i odgovornosti prema svojim građanima, pokrenuli smo i socijalni dijalog sa svim pravnim subjektima u sustavu Grada. U konstruktivnoj atmosferi pripremamo okvir solidariziranja cjelokupnog javnog sustava Grada Koprivnice sa zaposlenima u privatnom sektoru koji su pogođeni novonastalim okolnostima.

Svi ovi koraci i mjere učvršćuju nas u razumijevanju ove sadašnje zdravstvene ali i gospodarske krize kao našeg zajedničkog problema i stanja. Svatko od nas, u bilo kojem dijelu života i rada u Koprivnici, može pomoći ublažavanju posljedica ove nezabilježene krize u našim životima. Ovo je vrijeme za mudrost i odgovornost u svakom polju, pomaganje drugima i solidarnost. Samo ona zajednica koja u krizi misli na svoje ljude ima izgleda da ostane zdrava zajednica.

Pozivamo i Vladu Republike Hrvatske na donošenje konkretnijih odluka kojima će pomoći gospodarstvu i građanima da lakše podnesu ovu krizu i neka se ne plaše političke cijene takvih odluka. U konačnici, bolje je i izgubiti izbore nego našu zajedničku budućnost. Hrvatska je izmučena odugovlačenjem i pretjeranim političkim podilaženjima. Sad je upravo trenutak za odlučnost i državničke odluke.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK:

Mišel Jakšić, dipl. oec. v.r

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice