Prigodnim programom obilježena 75. obljetnica oslobođenja Koprivnice


Objavljeno: 08.11.2018 — Pregledano: 81 puta

U povodu obilježavanja 75. obljetnice oslobođenja Koprivnice – 7. studenoga 1943. godine gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal organizirali su prijam za predstavnike antifašističkih boraca i antifašista koji su bili sudionici ili čiji članovi obitelji su bili sudionici događanja iz 1943. godine.

Prijam je održan u Vjenačaoni a prisustvovali su mu Stjepan Kolarić, Vinko Zember, Pavle Gaži, Kosa Juriša, Julijana Špoljar, Valent Turek, Melkior Posavec, Anđela Orozović, Stjepan Kovačić i Anica Matijaković, te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice Zvonko Zagrajski, Anica Desnica i Stjepan Henezi.

Na početku okupljene je pozdravio Ivan Pal, čiji članovi obitelji su također bili sudionici događanja iz 1943. godine. Zahvalio im se na dolasku te istaknuo kako se nada da će ovakva okupljanja biti češća.

Gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio je okupljenima na doprinosu koji su dali za razvoj Koprivnice.

Posebno emotivno bilo je obraćanje Pavla Gažija koji se prisjetio ključnih trenutaka u Koprivnici koji su se odvijali 1943. godine.

Zvonko Zagrajski, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice istaknuo je kako nažalost ni danas u moderno doba međuljudski odnosi nisu dobri i kako treba posebnu pažnju posvetiti tome.

Prije samog prijama na Gradskom groblju Pri Sv. Duhu kod Križa života i Centralne kosturnice palih boraca položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve žrtve fašizma.

Također u Vijećnici je održana tribina „Podravska republika i hrvatski antifašizam“, predavač je bio doc.dr.sc. Željko Krušelj. Tribini su također sudjelovali gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik gradskog vijeća Ivan Pal.