Prekogranična cestovna biciklistička utrka Drava Tour 2014.


Objavljeno: 13.06.2014 — Pregledano: 61 puta

Međunarodna cestovna biciklistička utrka, koja je jučer počela u Varaždinu, danas je nastavljena u Koprivnici. Radi se o četverodnevnoj biciklističkoj utrci kroz Hrvatsku i Mađarsku u okviru projekta DravaTour 2014. Projekt provode Brdsko-biciklistički klub ASI iz Varaždina i Udruga TEKER iz Heviza u Mađarskoj zahvaljujući IPA Hrvatsko-mađarskom prekograničnom programu suradnje (HUHR/1101/1.2.4/0004).

U utrci sudjeluje 20 šesteročlanih ekipa iz Hrvatske i Mađarske. Na današnjem startu 182 kilometra duge etape Koprivnica – Pecs sigurnu vožnju biciklistima poželjela je zamjenica gradonačelnice Koprivnice Melita Samoborec.

“Koprivnica je grad bicikla. Imamo 90 kilometara biciklsitičkih staza, tri biciklistička kluba, više od deset revijalnih ili natjecateljskih biciklističkih akcija godišnje. Imamo i spomenike biciklima, zapravo Muzej bicikla na otvorenom. Uključeni smo u četiri velika europska projekta vezana za biciklizam, a u projektu Civitas Dynamo jedan smo od četiri pokazna grada veze bicikla i gradske mobilnosti. Tijekom ljeta uvest ćemo bicikle kao javni prijevoz”, rekla je zamjenica gradonačelnice  te dodala da je Koprivnici čast i zadovoljstvo biti suorganizator ovog festivala biciklizma.

“Zahvalni smo hrvatskim gradovima što su prihvatili naš projekt i suradnja je odlična. Posebno su nas pratili u dodatnim programima projekta. Nadamo se da možemo doprinijeti povezivanju pograničnih regija upravo na području biciklizma, a želja nam je da turisti na biciklima dođu u Hrvatsku i da se ovdje zaustave na neko vrijeme”, kazal je Dóra Szücs, voditeljica projekta DravaTour 2014.

Etapu Koprivnica – Pecs sa Zrinskog trga povelo je dvadesetak biciklista iz koprivničke Gimnazije “Fran Galović”. Uoči starta utrke mali Koprivničani mogli su provjeriti svoju spretnost na poligonu, a zajedno s velikima uživati u biciklističkim “freestyle” akrobacijama.

Nakon današnje etape Koprivnica – Pecs, sutra će se voziti etapa Pecs – Nagykanizsa (175 km), a utrka završava u nedjelju etapom Nagykanizsa – Heviz (60 km).

Projekt Drava Tour 2014. s prekograničnom cestovnom biciklističkom utrkom, promovira regionalni turizam, cestovni biciklizam i suradnju dviju država, susjednih članica EU.