HR EN

Grad Koprivnica

Predstavljeno inicijalno idejno rješenje OŠ “Podolice”

Na konferenciji za medije koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i arhitekt prof. Hrvoje Njirić predstavili su radni materijal prema kojem će se u narednom razdoblju ići prema traženju konačnog vizualnog rješenja buduće nove osnovne škole na Podolicama.

„Ono što se najavljuje već 20 – 30 godina danas postaje realnost sa svim planovima i početnim projektima, a da je tome tako vidjet će se i u projekcijama proračuna za 2020. i 2021. godinu“, najavio je na početku konferencije gradonačelnik Jakšić. Obrazovanje, znanje i mladost su budućnost ovog grada te ih stoga trebamo čuvati u vremenu koje nam dolazi. „Ovom školom dajemo jedan novi dodatni moment našem osnovnoškolskom obrazovanju, a samim time se približavamo krajnjem cilju – grad sa jednosmjenskom nastavom“, nadodao je gradonačelnik Jakšić. Izgradnjom nove škole na Podolicama taj dio grada dobit će novi urbani izgled i funkciju što će zasigurno podići kvalitetu življenja, ne samo na području Podolica i Vinice, već cijeloga grada.

Inicijalno idejno rješenje izgradnje osnovne škole ustupljeno je svim ravnateljicama i ravnatelju škola te timovima koji su oformljeni po školama na uvid sa ciljem da oni daju svoje primjedbe kako bi u završnoj fazi prof. Njirić unio eventualne promjene u inicijalno idejno rješenje, koje je  napravljeno prema svim pedagoškim standardima ove zemlje, pri čemu škola mora imati mjesta za 440 učenika.

„Vrijednost izgradnje škole procjenjuje se na 40 milijuna kuna koju bi Grad Koprivnica samostalno financirao kroz dugoročni kredit uz povijesno najnižu kamatnu stopu na tržištu. S obzirom na činjenicu da Grad ima fiskalnu snagu neće biti problema samostalno konačno realizirati ovaj projekt, bez obzira što nas je država na ovom projektu izigrala“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Grad Koprivnica je na poslan upit o izradi inicijalnog idejnog rješenja dobio potvrdan odgovor i veliku zainteresiranost za njegovu izradu od strane tima profesora Hrvoja Njirića, a financijska ponuda je u okvirima zakona i „bagatelne“ nabave što je daleko manje nego što bi takav jedan idejni projekt trebao koštati.

„Smatrali smo da je to jedan naš zalog jednog novog razvoja ovog grada te smo iz tog razloga prihvatili poziv gradonačelnika Jakšića da sudjelujemo u izradi, slobodno mogu reći skice ili inicijalnog idejnog rješenja nove škole“, rekao je profesor Njirić.

Nakon usvajanja idejnog rješenja slijedi legalni proces javne nabave u kojem će se ugovarati projektna dokumentacija, glavni izvedbeni projekt koji će biti baza za izvedbu. Projektiranje bi trebalo krenuti u prvoj polovici sljedeće godine, a u drugoj polovici moglo bi se govoriti i o tenderu za samu gradnju. Kako bi se osigurala potpuna jednosmjenska nastava na području cijeloga grada, potrebno je izgraditi dodatne četiri učionice na jednu od postojećih osnovnih škola koje su građene prema tada važećim standardima, što nije moguće postići izgradnjom nove škole na Podolicama prema važećim zakonima.

2021.godina je realna godina u kojoj možemo očekivati potpuno novu izgrađenu osnovnu školu na Podolicama te dodatne četiri učionice kojima bi se osigurala jednosmjenska nastava za sve učenike grada Koprivnice.

Uz gradonačelnika Mišela Jakšića i profesora Hrvoja Njirića, prezentaciji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec, pročelnici Ana Mlinarić i Dario Jembrek te ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

 

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice