HR EN

Grad Koprivnica

Predstavljen proračun za 2021. godinu

U ponedjeljak 7. prosinca održana je konferencija za medije uoči nadolazeće sjednice Gradskog vijeća. Glavna tema konferencije bio je proračun za 2021. godinu. Predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Gradonačelnik Jakšić u svom obraćanju prvo se osvrnuo na rebalans proračuna za 2020. godinu te je istaknuo kako će rebalansirani proračun iznositi 232,5 milijuna kuna.

Za nama je specifična godina, zbog pandemije bolesti COVD-19 koja je puno toga promijenila u našim životima, a samim time i u našem poslovanju. Ono što je najvažnije za naglasiti je da sve promjene koje su se dogodile u rebalansu odnose se na projekte koji su se nažalost razvukli te europske projekte koji su bili najavljeni, a nisu bili raspisani – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Prihodi poslovanja Grada pali su za dva posto, također nije bilo zabilježeno značajnijih povećanja u nezaposlenosti što se i u konačnici pokazalo u rezultatima. Grad je također unatoč krizi nastavio trend smanjivanja zaduženosti koja će do kraja godine pasti na 2,5 milijuna kuna. Dodatni izdaci Grada u godini koja je na izmaku zasigurno su oni koji se odnose na poticaje za pomoć poduzetništvu, ali i građanima uslijed krize izazvane pandemijom.

Planirani proračun Grada za 2021. godinu je 244 milijuna kuna.

Kreiranjem proračuna vodili smo se realnim kretanjima koje smo i do sada imali. Ono što će se planirati i ostvariti u 2021. godini zasigurno će također biti vezano na krizu izazvanu virusom COID-19 jer danas nitko ne zna kad će se priča okrenuti u pozitivnom smjeru i kada će se gospodarstvo opraviti. Također na vratima nam je nova porezna reforma gdje dolazi do promjena u udjelima poreza na dohodak. Službene projekcije i podatke još nismo dobili tako da ne znamo kako će se ista reflektirati na ponašanje naših prihoda u idućoj godini – rekao je gradonačelnik Jašić i istaknu da je to još jedna porezna reforma gdje se Vlada i Ministarstvo financija reformom isključivo baziraju na prihodima općina, gradova i županija.

Najznačajniji projekti koji će biti realizirani u 2021. godinu su izgradnja dvorane Osnovne škole Đuro Ester, početak gradnje škole na Podolicama sa sportskom dvoranom, rekonstrukcija središnjeg trga. S Hrvatskim cestama realizirat će se projekti izgradnje rotora, zatim pješačko biciklistička staza koja će spajati Draganovec i Štaglinec, pješačka staza prema općini Koprivnički Bregi, pješačka staza prema općini Koprivnički Ivanec, uređenje šljunčanih površina novom tehnologijom u dužini od sedam kilometara. Tu su i projekti Aglomeracija Koprivničkih voda, drugi kolosijek pruge, nova kompostana i mnogi drugi.

Gradonačelnik se u svom obraćanju osvrnuo i na planirana zaduženja u idućoj godini.

S novim zaduženjem doći ćemo na četiri posto proračuna Grada Koprivnice, a zakonski je dozvoljeno 20 posto – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Osim proračuna na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća odlučivat će se o tome da Koprivničke vode s vlasničkom strukturom ulaze u portfelj Grada Koprivnice, dok bi se Kampus trebao pripojiti Komunalcu. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ove godine raspravljat će se i o paketu demografskih mjera, a zasigurno jedna od zanimljivijih je da se naknada za novorođenčad povećava na dvije tisuće kuna.

Svoj osvrt na proteklu godinu dao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Posebno me veseli da konačno više ne dolazimo u situaciju da pričamo o tome da ćemo izgraditi novu osnovnu školu, nego smo se ovim proračunom jasno odredili kako će to izgledati iduće godine. Smanjenje deficita, smanjenje zaduženosti i planirani projekti dokazuju ozbiljnost ove Gradske uprave. Prije izbora možemo pogledati u oči našim građanima i reći sve ono što smo obećali, realizirali smo – rekao je Ivan Pal te se zahvalio sugrađanima i gospodarstvenicima koji su u vrijeme krize pokazali da su top hrvatskog gospodarstva jer su pokazali koliko su snažni.

Ispred Grada Koprivnice na konferenciji su prisutne bile i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te pročelnik Zdravko Punčikar.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice