HR EN

Grad Koprivnica

Predstavljen projekt izgradnje nove Kompostane u Herešinu

Danas je u Domu mladih predstavljen projekt „Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenje za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu“. Projekt je vrijedan 14,3 milijuna kuna od čega 4,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, a korisnik projekta je Komunalac d.o.o.

Na predstavljanju projekta sudjelovao je i gradonačelnik Mišel Jakšić koji je iskoristio priliku da zahvali cjelokupnom timu Komunalca na provedbi projekta i svim sugrađankama i sugrađanima našeg grada na zajedničkim postignutim rezultatima.

„Koprivnica je danas na 56-57 posto odvojenog prikupljanja otpada čime smo treći grad u Republici Hrvatskoj. Po planovima i projekcijama Nacionalne razvojne strategije mi smo već sada premašili ono što je nacionalni cilj ostvariti do 2030. godine“, rekao je gradonačelnik te nadodao što će konkretno značiti ovaj projekt za mještane Herešina.

„Već nekih pet do deset godina tijekom ljetnih mjeseci imamo stalne i opravdane pritužbe na neugodne mirise od strane mještana Herešina. Veseli me da ćemo ovim projektom tim problemima napokon stati na kraj. Isto tako, dižemo jedan veći nivo u korist mještana Herešina i građana Koprivnice te u konačnici na korist našeg gospodarstva“, zaključio je gradonačelnik  Mišel Jakšić.

Komunalac u sklopu ovog Poziva želi dograditi, unaprijediti i opremiti postrojenje za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u prigradskom naselju Herešin. Isto tako, Komunalac samostalno radi na ovome projektu koji traje od 4. studenoga 2019. do 14. studenoga 2022. godine.

„Krećemo s pripremom javne nabave kako bi već početkom sljedeće godine mogli početi s izgradnjom kompostane koju svi željno iščekuju. Spremni smo na ovaj izazov i uopće ne sumnjam da ćemo ga uspješno realizirati. Voditeljica projekta je Robertina Zdjelar, a operativni dio poslova obavljat će direktor sektora za gospodarenje otpadom Saša Grubačević“, rekla je članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

Svrha i opravdanost prijave dogradnje kompostane je doprinos smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, a za što je potrebno unaprijediti proces obrade biootpada, kako bi što veće količine mogle biti zaprimljene od korisnika im obrađene, kao i doprinos razvoju društveno-gospodarskog okruženja.

Cilj projekta je povećati kapacitete Republike Hrvatske za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada i tako unaprijediti sustav gospodarenja komunalnim otpadom, posebice sustav odvojenog sakupljanja biootpada te smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

U ime Grada Koprivnice predstavljanju projekta prisustvovali su i Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća, Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika i Dario Jembrek, pročelnik Službe ureda gradonačelnika.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice