HR EN

Grad Koprivnica

Predstavljen projekt AGORA vrijedan 2,3 milijuna eura

U gradskoj vijećnici danas je predstavljen projekt „Advanced coGeneration Options for Reintegrating local Assets“ pod akronimom „AGORA“, koji se sufinancira iz programa INTERREG Danube Transnational Programme, a u kojem je Grad Koprivnica pridruženi partner.

Projekt „AGORA“ okuplja ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunjska, Hrvatska, Češka, Austrija, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Bugarska, BiH, Luksemburg, Moldavija), a vrijednost projekta je 2.242.623,51 €, te traje od 1.7.2020. do 31.12.2022. odnosno 30 mjeseci.

„AGORA“ za cilj ima osuvremeniti praksu i razmišljanje prilikom prostornog planiranja unutar zahvaćenih gradova/regija stavljajući naglasak na inovativne prakse koje se koriste u modernom svijetu, a koje će se prilagoditi ili u potpunosti stvoriti za potrebe partnera uključenih u ovaj projekt.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž u uvodnom se govoru osvrnula na važnost provođenja ovog projekta za naš grad.

„Ovaj projekt će nam dati mogućnost da proširimo naša razmišljanja i nastojanja kako regenerirati staru gradsku jezgru. Zajedno u suradnji s partnerima dobit ćemo kvalificirane i vrijedne smjernice, odnosno regeneracijsku agendu. Podsjećam, prošle godine u ovo doba imali smo prezentaciju obuhvata regeneracije stare gradske jezgre grada Koprivnice koju je u obliku studije prezentirao arhitektonski ured Njirić plus iz Zagreba. Možemo reći da je to jedan kamenčić ili jedna stepenica u našoj intenciji samog preuređenja grada Koprivnice“, kazala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, zahvalivši se pritom timu Razvojne agencije Sjever  – DAN na svim dosadašnjim uspješnim suradnjama koje se nastavljaju i dalje na obostrano zadovoljstvo.

„Izuzetno mi je drago da provodimo jedan transnacionalni projekt i u Koprivnici. Ovdje će se provoditi sve aktivnosti pri čemu je zajednički cilj, kao što ste već čuli, izrada pilot projekta ili programa kako jedan dio grada koji je vrijedan, a trenutno nije u funkciji u kakvoj bi trebao biti, dovedemo u svrhu koju želimo da bude“, rekao je direktor Razvojne agencije Sjever – DAN Miljenko Ernoić.

Ovaj projekt pridonosi razvoju inovativne, bolje, pristupačne i održive dunavske regije kako bi se riješili neki zajednički, ključni izazovi i problemi koje ta regija ima. Provođenje ovog projekta pridonosi značajnim promjenama tijekom rada javne uprave na lokalnoj i regionalnoj razini te povećanju sposobnosti vjerodostojnosti“, kazala je viša savjetnica u Razvojnoj agenciji Sjever – DAN Nikolina Žigmund.

Koje će benefite Koprivnica imati od projekta, odnosno na koji će se način primjenjivati dobiveni rezultati na području grada, pojasnila je voditeljica Odsjeka za europske poslove Grada Koprivnice Maja Balaško Kiš.

„Jedan od najvažnijih rezultata ovog projekta bit će izrada strategije regeneracije urbanog prostora grada Koprivnice, dok će drugi važan rezultat projekta biti izrada platforme koja će nositi naziv AGORA. Navedena platforma će služiti za nove operativne i političke instrumente za javnu upravu te za poticanje organizacijske inovacije za korporativno upravljanje i valorizacijom gradske imovine.“

Istaknula je kako je jačanje internih kapaciteta svih uključenih dionika važan aspekt ovog projekta. U završnoj fazi projekta izrađenu platformu će testirati na primjeru prostora Kampusa.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice