HR EN

Grad Koprivnica

Predstavljen program 28. Galoviće jeseni

Danas je u prostorima Gradske uprave na konferenciji za medije predstavljen program 28. Galovićeve jeseni u organizaciji podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Riječ je o književnom festivalu koji se tradicionalno organizira u čast književnika Frana Galovića (1887.-1914.), rođenom u Peterancu kod Koprivnice. Velika novost ovogodišnje manifestacije je održavanje festivala u Koprivnici i Peterancu, što će, nadaju se organizatori, u budućnosti biti tradicija.

„Ovogodišnjom 28. po redu manifestacijom, uspjeli smo postići da Galović živi duže kroz manifestaciju nego što je živio u stvarnosti, znamo da je umro sa navršenih 27. godina“, rekao je na početku konferencije književnik Marko Gregur, predsjednik Organizacijskog odbora festivala.

Što se samog programa tiče on će trajati od 29. listopada do 6. studenoga 2021. godine, a svečano otvorenje bit će u Peterancu.

„Književni susreti, javna čitanja, predstavljanje knjiga, okrugli stolovi, izložbe, predstava te stručni i znanstveni kolokviji, samo su dio ovogodišnjeg bogatog programa. Izdvojit ću poznat autora Damira Karakaša, koji će predstaviti novi roman „Okretište“ te poznatog slovenskog kantautora Zorana Predina. On će uz predstavljanje novog romana „Mongolske pjege“ održati i večernji koncert u Dvorani „Domoljub“, zaključio je Gregur.

Predstavljanju programa prisustvovao je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

„Puno je kulturnih manifestacija i projekata zbog korone došlo pod upitnik, no sama manifestacija nije nijednom bila pod upitnikom. Pojavila se nova volja za novim idejama i iskoracima, a ove godine nas čeka jedan zaista sjajan program. Osim legendarnog Zorana Predina koji će, kako smo čuli, uz predstavljanje knjige održati i koncert, preostaje nam samo da zamolimo Radu Šerbedžiju da nam na bini za vrijeme koncerta odrecitira nešto od Galovićeva i mislim da bi to onda bilo to. Doista, mislim da nemamo puno toga čime se Podravina može na taj način promovirati i ova manifestacija pokazuje koliko je naš kraj značajan u hrvatskim kulturnim prostorima, pa i šire“, kazao je gradonačelnik Jakšić.

Zadovoljstvo nije krio načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić zbog činjenice da se manifestacija vraća u rodno mjesto ovog najznačajnijeg kajkavskog književnika.

„Osobno se veselim samom otvorenju jer će po prvi puta nakon cijelog desetljeća  participirati kulturna društva s područja samog Peteranca, koje su svaki na svoj način vezane uz rad i djelovanje Frana Galovića“, rekao je Derdić.

Muzej grada Koprivnice dugogodišnji je partner manifestacije.

„Ove godine smo napravili jedan veliki korak u snubljivanju književnosti i umjetnosti. Ivana Sabolića i Frana Galovića „vratili“ smo na neki način u Peteranec. Ova dva imena povezivat će u budućnosti raznovrsne programe i u isto vrijeme davati priliku društvima sa područja općine Peteranec da se osjećaju prihvaćenima jer samo zajedničkim nastupanjem možemo stvori nešto više od naše kulturne baštine“, zaključio je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

Član organizacijskog odbora manifestacije Darko Pernjak istaknuo je da se ove godine odazvalo ukupno530 glasača, od toga ih je najveći broj glasao online. Najviše glasova dobila je knjiga „Gušterov rep“ od Korane Serdarević, iako glasovi publike ne znače i nagradu već se konačna odluka o pobjedniku donijeti za dva tjedna.

Informacije vezane uz manifestaciju “Galovićeva jesen” potražite ovdje.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice