HR EN

Grad Koprivnica

Poznati koprivnički književnik Marko Gregur predstavio roman “Vošicki”

Nakon velikog uspjeha romana „Mogla bi se zvati Leda“ novi roman Marka Gregura „Vošicki“, koji prikazuje život Vinka Vošickog, predstavljen je jučer koprivničkoj publici u do posljednjeg mjesta ispunjenoj u Galeriji Mijo Kovačić. U samoj promociji uz autora Marka Gregura, roman su predstavili  promotor Mario Kolar i urednik Kruno Lokotar.

Glavni lik romana je Vinko Vošicki, češki doseljenik, tiskar koji u Koprivnici živi i radi od 1909. pa do smrti, 1957. godine. Riječ je o stvarnoj osobi, izuzetno zanimljive autobiografije, iz koje svi možemo mnogo naučiti. Zato roman ima podnaslov Roman o nama kakvi smo bili. Posudio sam to od Augusta Cesarca, koji je tako podnaslovio roman Careva kraljevina, koji je objavio upravo Vošicki. Najpoznatiji je postao zahvaljujući tome što je objavljivao Krležu u vrijeme Obznane, pokrenuo je čak objavljivanje njegovih sabranih djela, a tiskao je i njegov časopis Književna republika. Štoviše, Krleža u jednom pismu, u kojemu traži raskid te suradnje nezadovoljan Vošickijevim odnosom, piše da lojalno priznaje njegove zasluge za časopis i da je to uvijek spreman izjaviti i potpisati. Vošicki je također imao autorska prava za djela Karla Maya, pokrenuo je niz nakladničkih cjelina i objavio autore kao što su Schopenhauer, Hamsun, Zola, Maupassant… Sve to uglavnom 20-ih godina, nakon što se vratio iz I. svjetskog rata, u vremenima oskudice, u gradiću s osam tisuća stanovnika,“ u nekoliko je rečenica opisao svoj novi roman Marko Gregur.

Podršku promociji romana svojim dolaskom u ime Grada Koprivnice  dali su i gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž koja se obratila okupljenima s jednom zanimljivom anegdotom.

„Iako se on toga sigurno ne sjeća, Marku sam zamalo bili razrednica u školi. Premda nisam, mogu reći da sam zaista ponosna na njega,“ rekla je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž. Pritom je nadodala kako Marko piše knjige koje svi čitamo s puno ljubavi i veselja te da će ovo ljeto biti njegovo čitalačko vrijeme.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice