HR EN

Grad Koprivnica

Poznati ekolog Vjeran Piršić održao predavanje u koprivničkoj Knjižnici

U organizaciji njemačke Zaklade Friedrich Ebert u Hrvatskoj, u ponedjeljak, 7. ožujka, u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ održano je predavanje poznatog borca za ekologiju Vjerana Piršića. Posjetitelji su bili upoznati s načinom uspostave malih solarnih elektrana za kućanstva, od samog postupka projektiranja i dobivanja dozvole. Radi olakšanja cijelog postupka, Piršić je predstavio publikaciju „Moja energija, moja sloboda“, inače nastalu na temelju osobnog iskustva uspostave energetski neovisnog kućanstva na Krku, a koja se može pronaći u pdf formatu na službenoj stranici Zaklade.

Kao osnivač i direktor udruge Eko Kvarner koja je nositelj razvoja projekta Krka kao zelenog i energetski neovisnog otoka, Piršić je dao i mnogo korisnih savjeta kako mobilizirati građane i lokalnu zajednicu na tom putu zelene energetske tranzicije.

O energetskoj tranziciji grada Koprivnice i konkretnim primjerima, okupljenima je iskustva podijelila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

„Svi investitori koji grade u Koprivnici, privatne ili poslovne objekte po modelu pasivne gradnje, oslobođeni su 100% plaćanja komunalnog doprinosa, dok za niskoenergetsku građevinu plaćaju samo 50% doprinosa. Također, imamo i poticaje za solarne elektrane: za svaki instalirani W solarne energije plaća se poticaj od 4,00 kn što znači da za prosječnu solarnu elektranu na kući od 5 kW koja je dovoljna za potrebe prosječnog kućanstva, možete dobiti poticaj od 20.000 kn. Cijena same elektrane tog kapaciteta je oko 50.000 kn“, istakla je zamjenica gradonačelnika Ostriž.

Podsjetila je da koprivničkom Kampusu radi Regionalna energetska agencija Sjever čiji osnivač su gradovi Koprivnica, Varaždin i Virovitica, koja je i pravo mjesto za građane i poduzetnike za informiranje o svemu vezanom uz tu temu.

Foto: Viktor Stanić

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice