HR EN

Grad Koprivnica

Povodom Dana izviđača u Gradskoj vijećnici održan prijem za članove IO “Kamengrad”

Dan izviđača se svake godine obilježava 19. Svibnja.  Na sjednici Starješinstva Saveza izviđača i planinki Hrvatske, održanoj 9. svibnja 1954. Godine, donesena je odluka da se datum 19. svibnja jer je to dan početka prvog tečaja za rukovoditelje izviđača 1951. godine, proglasi Danom izviđača kao sjećanje na početak prve organizirane značajne aktivnosti u stvaranju izviđačke organizacije.  Tim povodom , zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž priredila je danas prijem za delegaciju Odreda izviđača “Kamengrad” iz Koprivnice.

“Jako smo zadovoljnji s projektima na kojima radite i načinom na koji ih prezentirate. Isto tako veseli nas činjenica da oko sebe okupljate mlade ljude i zajedno kreirate nove sadržaje. Zajedništvo dam je danas potrebnije više nego ikada, a vi ste jedna od važnijih poveznica našeg društva”, kazala je zamjenica gradonačelnika Ostriž.

Odred izviđača “Kamengrad” postoji organizirano od 18. travnja 1991. godine, a trenutno ima 40-ak članova. Aktualni predsjednik  i starješina je Renato Sremec.

“Osnovci i srednjoškolci su nam najzastupljeniji članovi. Priključuju nam se u drugom razredu osnovne škola, kad su već dovoljno odrasli da samostalno bilježe i rješavaju određene zadatke, a završavaju otprilike nakon upisa na fakultet. To nam je trenutno nepremostivi problem, ali nastavak školovanja je ipak najvažnije”, rekao je Sremec.

Izviđači svake godine odlaze na mnogobrojne izlaze, a već nekoliko godina svakog ljeta odlaze na logorovanje na Olib.

“Prvenstveno nam se Olib sviđa što je malo izoliran od svega i nema prometa te stoga djeci i svima ostalima nudi veliku sigurnost. Na logorovanju djeca uče o flori i fauni primorskog kraja, a pomažući mještanima u jednostavnim poslovima uključuju se u život lokalne zajednice”, kazao je Sremec.

Novoizabrani dopredsjenik Saveza izviđača Hrvatske Siniša Ivanković, član Izviđačkog odreda “Kamengrad”, predstavio je ukratko nove projekte Saveza.

“Kako bismo na neki način zainteresirali iI privukli nove članove, organizirat ćemo u lipnju Šatorijadu. Građani će imati priliku prespavati u šatoru uz logorsku vatru. Sa sobom će jedino morati ponijeti omiljenu dekicu i jastuk, a ako u bilo kojem trenutku osjete nelagodu ili im se jednostavno ne dopadne ovo iskustvo, mogu otići kući u bilo koje vrijeme bez ikakvih obveza. Isto tako za vrijeme trajanja Renesansnog festivala održat će se regionalni susret voditelja, a bitno je napomenuti da sudjelujemo u nacionalnom projektu “Boranka”,  volonterskom pošumljavanju opožarenih područja Dalmacije”, rekao je Ivanković.

Grad Koprivnica u svojim dugoročnim planovima  ima za cilj što više zazeleniti područja oko novogradnji, stvarajući tako nove parkove i zelene trgove, pri čemu Grad izviđače vidi kao partnere u provođenju aktivnosti.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice