HR EN

Grad Koprivnica

Otvorena izložba u povodu 100. godišnjice rođenja Žarka Dolinara

U povodu 100. godišnjice rođenja znanstvenika i sportaša Žarka Dolinara, jučer je u Galeriji Mijo Kovačić otvorena izložba „Dolinarovih 100/100“. Uz poštivanje strogih epidemiološkim mjera zbog situacije s COVID-19 , otvorenju je prisustvovao ograničen broj uzvanika, ali ta situacija nije ni najmanje umanjila svečanost događanja.

Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice u uvodnim je riječima prisutnima približio proces nastajanja izložbe od ideje do završne realizacije, istaknuvši pritom svoje veliko zadovoljstvo sa prikupljenim brojem zbirke predmeta.

Ponosan i sretan, što je dio ovakvog događaja, bio je i gradonačelnik Mišel Jakšić.

„Izuzetno mi je drago da smo usprkos brojnim epidemiološkim mjerama uspjeli organizirati izložbu i stručni kolokvij za našeg počasnog građanina Žarka Dolinara. Na ovaj način se prisjećamo čovjeka koji je jako zaslužan da se ime naše Koprivnice pronese po, ne samo bivšim državama gdje je živio, već po cijelome svijetu. Naše Sveučilište razvijamo na prostoru koje smo nazvali upravo po njemu, a to je najmanje što smo mogli učiniti za nekoga koji je napravio mnogo iskoraka u sportskom, humanističkom i znanstvenom smislu“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Uz gradonačelnika, na otvorenju izložbe i stručnom kolokviju prisutne su bile i njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek. Događaju su prisustvovali i predstavnici Koprivničko-križevačke županije zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

 Održan je i stručni kolokvij „UZ stotu godišnjicu rošenja Žarka Dolinara“kojeg je moderirao akademik Dragutin Feletar, a govornici su bili  Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova i suautor knjige o dr. Dolinaru, zatim Branko Pleše, dugogodišnji prijatelj dr. Dolinara i vlasnik bogate zbirke predmeta, dr.med. Sanja Švarc Janjanin ispred Židovske općine Koprivnica i sam akademik Feletar.

Žarko Dolinar osvajač je prve hrvatske sportske medalje (Kairo 1939.) i prvi je Hrvat svjetski prvak u stolnom tenisu (London 1954.). Znanstvenik s tri doktorata, profesor na mnogim svjetskim sveučilištima, dobitnik mnogih priznanja do kojih se ističu Pravednik među narodima, dva ordena Danice hrvatske za znanost i sport, nositelj naslova hrvatskog sportaša 20. stoljeća i brojne druge. Žarko Dolinar ujedno je i počasni građanin grada Koprivnice, a trg na kojem se nalazi sveučilišni kampus nosi njegovo ime.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice