HR EN

Grad Koprivnica

OŠ Đuro Ester u Portugalu u skopu projekta Erasmus+

Osnovna škola “Đuro Ester” boravili u Portugalu u sklopu projekta Erasmus+

Učenici 8. razreda Osnovne škole „Đuro Ester“, Nera Teufel, Izidora Tomica, Fabian Perošić, Lana Nogić, Paola Muqaj, Laura Krog i Valentina Piršlin, te učitelji Anja Ćosić, Miroslav Kanisek i školska koordinatorica Mirna Kovačić vratili su se iz Portugala s prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „The Challenge of Being Happy in a European Society“ („Izazov sretnog života u Europskom društvu“).

Na mobilnosti su učenici i učitelji boravili od 16.-23. studenog 2019. u portugalskom gradu Castro Verde na jugu Portugala u školi domaćina „Escola Secundaria de Castro Verde“. U projektnim su aktivnostima sudjelovali s učenicima iz Portugala, Švedske i Njemačke.

Cilj ovog projekta jest podići svijest učenika o općim temeljima demokratskog europskog društva u budućnosti, koje nudi kvalitetan život i omogućava svima da pronađu sreću. Učenici će spoznati da je individualna sreća blisko povezana s aktivnim građanstvom, preuzimanjem odgovornosti i sviješću o prilikama i mogućnostima koje demokratsko europsko društvo može ponuditi. Uz prethodno navedene ciljeve, projekt će omogućiti učenicima dodatno usavršavanje u znanju engleskoga jezika kao i vještine uporabe IKT-a.

Erasmus tim krenuo na putovanje prema zagrebačkoj zračnoj luci u ranojutarnjim satima, 16.11. Za pojedine članove tima ovo je bilo prvo iskustvo letenja zrakoplovom te im je sigurno ostalo u nezaboravnom sjećanju. Prolazak kroz aerodromske kontrole, jurnjava po terminalnima, vruća čokolada i kolačići u kafićima i povremene turbulencije tijekom leta bili su zanimljivo iskustvo koje je stvorilo pregršt uspomena koje će učenici još dugo prepričavati.

U Portugalu su najprije upoznali glavni grad, Lisabon u kojem su proveli nešto više od 24 sata. Portugal je poznat kao zemlja pomoraca i jedna od najznačajnijih kolonijalnih sila. Ne čudi stoga što su upravo spomenici koji su na bilo koji način vezani uz razdoblje vrhunca portugalske moći danas najpopularnije atrakcije (Henrik Pomorac, Ferdinand Magellan, Vasco da Gama, Bartolomeu Dias, od reda su portugalski istraživači). U Lisabonu su tragove ostavili Feničani, Rimljani, Vizigoti i Maori, stoga je gradska povijest i arhitektura nevjerojatno živopisna.

Po dolasku u Castro Verde, učenici su smješteni u domove portugalskih obitelji koji su se pobrinuli da im tijekom pet dana ništa ne nedostaje. Srdačnost i toplina koju su učenici osjetili kao gosti u obiteljima svojih vršnjaka uistinu je nesvakidašnja te je rastanak bio vrlo emotivan, ispunjen zagrljajima, suzama i obećanjima da će se prijateljstvo održati i usprkos 3000 kilometara udaljenosti. U školskom centru Castro Verde (odjeli od vrtićke do fakultetske dobi) učenici su boravili najveći dio vremena tijekom pet dana. Koprivnička Osnovna škola „Đuro Ester“ predstavila se kratkim filmom koji prikazuje ljepote grada Koprivnice  i zavičaja, a upoznaje gledatelja i s Erasmus timom koprivničke škole. Domaćini su pripremili niz aktivnosti u kojima se od koprivničkih učenika zahtijevalo da introspekcijom i samovrednovanjem detektiraju što ih kao pojedince čini sretnima. Rezultate su kreativno prikazali putem fotografija, video materijala, infografika, dokumentarnog filma, poezije i likovnih radova. Aktivnosti su tražile od učenika vizualiziranje svojih osnovnih izvora sreće, odnosno promišljanja o sreći i zadovoljstvu životom u Koprivnici. Učenici su izradili niz plakata, a rezultate aktivnosti objaviti su na eTwinningu (europskoj platformi namijenjenoj učenicima) i usporedili s vršnjacima iz partnerskih zemalja. Osim toga, učenici su prethodno putem eTwinninga stupili u kontakt jedni s drugima, dijeleći neke karakteristike svojih domovina (geografske informacije, mentalitet i interese ljudi, činjenice o svakodnevnom životu, običaje, božićne tradicije, tipičnu hranu itd.).

Domaćini iz portugalskog doma u Castro Verdeu organizirali su nekoliko zanimljivih izleta koji su upotpunili dojam o Portugalu i potvrdili početne impresije o Portugalcima kao izvrsnim domaćinima. Posjetili su Lagos, jedno od najzanimljivijih odredišta u pokrajini Algarve, koje se ističe bogatom povijesnom ostavštinom i prekrasnim plažama. Poslijepodne su proveli u Portimãou,  najvećem gradu na zapadu pokrajine Algarve, povijesnom centru brodogradnje, sardinskog ribolova i prerade ribe. Danas je industriju (kao i u našoj državi) zamijenio turizam. Portimão je poznat po dugačkim pješčanim plažama koje ga čine vrlo primamljivim odredištem za odmor.

Domaćini su koprivničke učenike poveli i u Mertolu, gradić smješten u obližnjem nacionalnom parku, gdje se na istom mjestu može pratiti kontinuitet prisutnosti velikih civilizacija – Rimljana, Vizigota, Maora, kršćana. Riječ je o muzeju na otvorenom koji na vrlo zanimljiv način uvodi posjetitelja u portugalsku prošlost i tradiciju.

Mobilnost u Castro Verdeu bila je ispunjena brojnim kulturološkim aktivnostima i sudjelovanjem u radionicama, dok je završno druženje sudionika, održano u školi domaćina, proteklo je u pjesmi, plesu i veselju.

Sedmero učenika i troje nastavnika uvjerili su se u istinitost slogana Erasmus+ projekta „Erasmus+: Mijenja živote – širi vidike“. Prva mobilnost u Portugalu bila je nezaboravno iskustvo (podjednako za učenike i učitelje) koje nas je uvelike obogatilo. Proširivanjem znanja o povijesnom, gospodarskom i kulturnom nasljeđu i baštini partnerskih zemalja te odsjedanjem u obiteljima, učenici i učitelji imat će prilike iskusiti život u drugoj zemlji i kulturi, te spoznati kako su otvoren duh, razumijevanje i poštivanje drugih kultura, poznavanje engleskog jezika te poznavanje moderne tehnologije prijeko potrebni u svladavanju svakodnevnih izazova te razvoju kritičkog mišljenja.

Provedba Erasmus projekata višestruko je korisna svim sudionicima odgojno-obrazovnog sustava. Međunarodna suradnja omogućuje svim sudionicima proširenje znanja o kulturama partnerskih zemalja i dodatno razvijanje osjećaja tolerancije i poštivanja različitosti. Projekt također omogućava učiteljima razmjenu iskustava, znanja i metoda poučavanja, koje će im zasigurno koristiti u budućem radu.

– Uvjereni smo da će projekt imati pozitivan učinak na kvalitetu rada u našoj školi, prije svega na razvoj međunarodne dimenzije, a zbog svoje tematike i zamjetan utjecaj na lokalnu zajednicu. – istaknuli su iz OŠ „Đuro Ester“.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice