HR EN

Grad Koprivnica

Prvi glas - Share Music

Održano prekogranično natjecanje u pjevanju Prvi glas

U koprivničkom Domu mladih održano je natjecanje u pjevanju Prvi glas (First voice). Aktivnost je zbog pandemije koronavirusa realizirana na specifičan tzv. hibridan način. Naime, sudionici iz Koprivnice sudjelovali su uživo na natjecanju dok su sudionici iz Hévíza sudjelovali na natjecanju putem video prijenosa uživo.
Organizator natjecanja je Grad Koprivnica, a partner na projektu je Grad Hévíz.

Uoči natjecanja sudionicima se obratila zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž koja je poželjela svim sudionicima puno sreće i uspjeha. Prisutnima se prigodno obratio putem Zoom platforme i zamjenik gradonačelnika Grada Hévíza, József Kepli. Natjecanje su pratile i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić te programska i komunikacijska menadžerica INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Antonija Bedeniković.

Riječ je o prekograničnom natjecanju sudionika iz Hrvatske i Mađarske, a sudionici natjecanja su polaznici glazbenih škola, pjevačkih tečajeva i ostalih srodnih aktivnosti.

Osnovna ideja natjecanja Prvi glas je osigurati pjevački nadarenoj djeci/mladim ljudima, djeci zaljubljenoj u pjesmu i pjevanje priliku da pokažu svoje talente i sposobnosti, da se uz glazbu povežu, ali i da osjete natjecateljski duh.

Samom natjecanju prethode pripreme u trajanju od mjesec dana, a svaki partner organizirao je u svom gradu vježbe pjevanja za sudionike natjecanja uz vodstvo profesionalnog pjevača. Hrvatske sudionike natjecanja marljivo je pripremala profesorica Darija Kivač, a mađarske sudionike učiteljice Balázs Árpádné i Holczerné Szabó Ágnes. Svaki sudionik otpjevao je pred stručnim žirijem jednu pjesmu, prvenstveno na engleskom, hrvatskom ili mađarskom jeziku. Stručni žiri činili su: Martina Đurđević, predsjednica žirija, Gordana Evačić, Mihael Bogčev i Eric Vidović.

Tijekom priprema za natjecanje hrvatski i mađarski sudionici imali su zadatak putem glazbe upoznati čari i raznolikost hrvatskog i mađarskog jezika. Tako su hrvatski sudionici dobili zadatak naučiti mađarsku pjesmu Tavaszi szél vizet áraszt, a mađarski sudionici pjesmu Čula jesam. Pjesme su premijerno izvedene u pauzi natjecanja.

Pauzu natjecanja upotpunili su i učenici Osnovne škole „Braća Radić“ koji su uz pomoć učiteljice Vesne Mlinarić pripremili pjesmu Bratec Martin na hrvatskom i romskom jeziku. Umjetnička škola „Fortunat Puntarić“ obogatila je program s klavirskim izvedbama učenice Lucije Turk.

Ujedno se natjecanje prenosilo putem Youtube kanala Grada Koprivnice. Na taj način omogućeno je ujedno i javnosti praćenje svega što se odvijalo na samom natjecanju.

Svi sudionici su pobjednici samim time što su se uključili u natjecanje, no glavna nagrada, statua violinskog ključa – umjetničko djelo koje je za ovu priliku dizajnirao i izradio umjetnik kipar Dragutin Ciglar Lao, pripala je Nikoletti Endrődi koja se predstavila s pjesmom Anyone od pjevačice Demi Lovata. Pobjednica i sudionici natjecanja prigodno su nagrađeni. Nagrade hrvatskim sudionicima podijelila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić dok će glavna nagrada i nagrade za ostale sudionike otputovati naknadno u Hévíz.

Natjecanje u pjevanju Prvi glas dobar je primjer kako glazba ne poznaje granice te da je glazba zaista univerzalni jezik koji svi razumijemo i osjećamo.

Projekt SHARE MUSIC provodi se u okviru Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Projekt je započeo u srpnju 2020. godine, a tijekom perioda implementacije provode se brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti glazbe i njezinom utjecaju na čovjeka, kao i o važnosti prihvaćanja različitih glazbenih kultura.

 

Share Music
Ovaj događaj proizveden je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Grada Koprivnice i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice